• Optreden in winkelcentrum Schalkwijk.

    Willem Brand

Zangstudio Haarlem eert Rossini

HAARLEM Een week voor de première van Rossini.nu organiseerde Zangstudio Haarlem een debat over het thema 'Omgaan met kritiek en tegenslag'. De grote operacomponist Gioacchino Rossini stopte namelijk abrupt met componeren na een keiharde kritiek.

Het debat in De Pletterij is een idee van de artistieke leiders Petra Ehrismann en Michel Poels, beiden zijn in het stuk Rossini.nu engelen die Rossini willen overhalen om nog één stuk te schrijven: de Petite Messe Solennelle. Poels: ,,Hij werd afgekraakt door zijn eigen baas, de directeur van de Parijse schouwburg, monsieur Lubert. Als u meent wat u zegt, schrijf ik nooit meer een stuk, zei Rossini. Hij was toen 33 jaar en had veertig opera's geschreven waaronder de 'Barbier van Sevilla'. Met pijn en moeite heeft hij daarna nog enkele opdrachten gedaan".


Petra Ehrismann: ,,Hij wilde amper mensen zien en stortte zich op koken". Tegen gespreksleider Frénk van der Linden: ,,Ik kan zelf moeilijk tegen kritiek, schiet snel in de verdediging". Poels werd door Ynske Gunning afgekraakt bij de teaser van Kenau de Opera, de eerste grote productie van de Zangstudio. Later schreef John Oomkes een lovende recensie. ,,Hoe meer ik meemaak, hoe meer ik kan hebben. Ik was toen een week van slag en hou er nu vooraf rekening mee".


Titus Muizelaar, 48 jaar acteur: ,,Het maakt mij niks uit wat de critici vinden, als ze maar goed kunnen schrijven. Ik ben achttien critici verder, maar speel nog steeds". Don Duyns, schrijver van het libretto voor Rossini.nu, was in de jaren tachtig twee jaar recensent voor het Parool: ,,Toen was het, hoe negatiever hoe beter".
In het stuk Rossini is alles uitvergroot, logisch. De engelen zijn plaaggeesten die Rossini in de aria's proberen nog een stuk te componeren. Zo komt Rossini tot leven in zijn laatste grote werk, 150 jaar na zijn sterfdag. Don Duyns: ,,Ik was bij een koorrepetitie, er komen gewoon mensen binnen en dan gaan ze zingen, hemels".


Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 november wordt de Rossini.nu, met Luk de Bruyker in de hoofdrol, vijfmaal gespeeld in de Doopsgezinde kerk. Kaarten: www.rossini.nu.