• Vrijwilligster Donna Meerveld en coördinator Desiree de Jong van Begeleide Omgangsregeling van Humanitas Zuid-Kennemerland.

    Sutiah van Netten

Humanitas biedt hulp met omgangsregeling

HAARLEM "Bij Begeleide Omgangsregeling (BOR) van Humanitas Zuid-Kennemerland help ik gescheiden ouders om goede afspraken te maken over een omgangsregeling in samenwerking met de coördinator. Het is heel belangrijk dat kinderen contact hebben met beide ouders", aldus vrijwilligster en ervaringsdeskundige Donna Meerveld. De vrijwilligers van BOR Humanitas Zuid-Kennemerland gaan uit van het belang van het kind en de mogelijkheden van de ouders.

Sutiah van Netten

Vrijwilligster Donna Meerveld zet zich al drie jaar met hart en ziel onvermoeibaar in voor BOR van Humanitas Zuid-Kennemerland. Als ervaringsdeskundige weet Donna hoe het is om een gescheiden ouder te zijn en wat er allemaal bij komt kijken. "Ik wil ouders die het moeilijk hebben graag helpen. Ik merk dat ik hierbij veel voordeel heb van mijn persoonlijke ervaringen en pedagogische theoretische kennis. Het belang van het kind staat altijd voorop", vertelt Donna.

Coördinator Desiree de Jong van BOR geeft aan dat veel gescheiden ouders door de slechte verstandhouding het moeilijk vinden om samen tot een goede omgangsregeling te komen. "Veel ouders zijn hierdoor bang om de hechte band met hun kinderen te verliezen, omdat ze door de omgangsregeling ook tijd doorbrengen met de andere ouder. Dat kan voor wrijvingen zorgen", aldus Desiree.

Vrijwilligster Donna komt dit regelmatig tegen in de praktijk. "Het komt vaak voor dat ouders bepaalde frustraties en woede naar elkaar hebben. De ouders gunnen elkaar de kinderen niet. De kinderen raken hierdoor in een tweestrijd, want ze willen hun beide ouders geen verdriet doen. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen meegeven dat het goed is als ze het fijn hebben met de andere ouder. Ik wil graag dat ouders gaan beseffen dat een omgangsregeling in het belang is voor hun kinderen. Gedurende het traject gaat alles in goed overleg met de ouders. Ik heb ook regelmatig overleg met mijn coördinator Desiree", aldus Donna.

Coördinator Desiree vertelt: "De vrijwilligers houden me altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ik geef advies en ondersteuning waar nodig is. Na drie omgangsmomenten vindt er een evaluatiegesprek plaats met de ouders erbij. Het evaluatiegesprek doe ik samen met de vrijwilligers, want zij zijn mijn ogen en oren in het veld. De ondersteuning van BOR Humanitas duurt drie tot maximaal zes maanden. De vrijwilliger die de ouders ondersteunt neemt steeds een stapje terug. Het is de bedoeling dat de ouders uiteindelijk samen tot een omgangsregeling kunnen komen."

Humanitas Zuid-Kennemerland biedt mensen graag een helpende hand. Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Deelnemers voor BOR kunnen zich melden bij coördinator Desiree de Jong. Bel: 06-36012956 of stuur een mail naar: D.deJong@humanitas.nl

Voor meer informatie: www.humanitas.nl/zuid-kennemerland