• Hairstyliste Joline Klinkenberg van natuurkapsalon 'Schaar zoekt Haar' is de eerste kapper in Haarlem die plantenkleuringen toepast.

    Sutiah van Netten

Allereerste natuurkapper kleurt met planten

HAARLEM "Natuurkapsalon 'Schaar zoekt Haar' is de allereerste natuurkapper in Haarlem die gebruik maakt van 100 procent duurzame plantenkleuringen. De plantenkleuringen vormen een laag om het haar. Het geeft het haar een natuurlijke duurzame glans en maakt het sterker", aldus hairstyliste Joline Klinkenberg, oprichter en eigenaar van natuurkapsalon 'Schaar zoekt Haar'. De natuurkapsalon is gevestigd in een sfeervolle Tiny House omringd door palmbomen en planten in de kas bij 'Het Kweekcafé' op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin. De sfeer in de knusse kapsalon ademt rust en kalmte uit.

Sutiah van Netten

Natuurkapsalon 'Schaar zoekt Haar' bestaat bijna vijf jaar. "In april 2017 startte ik mijn Tiny House in de Haarlemmer Kweektuin. In een kleine ruimte werken past bij mijn visie 'less is more'. Terug naar de basis, de eenvoud met minder prikkels in een één op één setting. Mijn uitgangspunt is dat ieder mens het verdient om een coupe te krijgen waar je voor geknipt bent. Ik kijk niet alleen naar het haar, maar ook naar de uitstraling en de gezichtsvorm. Tijdens de intakegesprekken luister ik naar de wensen van de klant, bekijk de mogelijkheden en geef advies. Er is veel mogelijk, maar van heel donker naar licht kleuren, dat gaat helaas niet", vertelt Joline.

Hoe kwam Joline op het idee om plantenkleuringen te introduceren in haar kapsalon? "Ik ben allergisch voor parfums en ben op onderzoek gegaan. Ik ontdekte toen de Oliebe-plantenkleuringen van Alexander Pietschmann. Het concept sprak me erg aan, want ik geloof in de werking van natuurlijke producten. Chemische haarverf bijt als het ware door het haar heen. Het haar wordt droger, pluiziger en vermindert in kwaliteit. Bij plantaardige kleuring komt er een laag over het haar heen. De kwaliteit van het haar verbetert. De bestanddelen van plantenkleuringen zijn niet belastend zijn voor mens en milieu", aldus Joline. De Oliebe-plantenkleuringen bestaan uitsluitend uit biologische en natuurlijke ingrediënten zoals thee, henna, kaneel, koffie, kamille, walnoten, salie, oregano of tarwe. "Er zijn soms wel vijftien verschillende soorten planten in een haarkleuring verwerkt. De plantenkleuringen zijn beschikbaar in de tinten lichtblond tot zwart. De eerste keer kleuren is op basis van een intakegesprek. Het tarief van de behandeling wordt van tevoren besproken", legt Joline

De kapster vindt het belangrijk om een ontspannen sfeer te creëren in de kapsalon. Joline: "Nu ik met plantenkleuringen gestart ben is mijn concept aangepast naar een natuurkapsalon met een holistische benadering. Ik geef onder andere ook sessies, knipsessies en plantenkleuringen in volledige stilte of met een inspirerend tijdschrift of een kleurboek voor volwassenen voor een echt moment van ontspanning in mijn salon."

Voor meer informatie bezoek de website van 'Schaar zoekt Haar': www.schaarzoekthaar.nl

Of neem contact op met hairstylist Joline Klinkenberg: 06-19697011.