• Archief

Ymere laat bewoners Meerwijk barsten

HAARLEM ,,Ymere heeft ons geduld genoeg op de proef gesteld. We kampen met longziekten, schimmel, scheuren in de muur, hoge stookkosten, slechte isolatie en koude woningen. Een 50-jarige vrouw heeft daardoor een longemfyzeem opgelopen en ik hoor verhalen van ouders die in de huiskamer moeten slapen vanwege de gezondheid van hun kinderen en een 80-jarige man die in een koude, beschimmelde flat moet wonen. Ymere heeft de renovatie al sinds 2003 voor zich uitgeschoven. Ze deden alsof ze al een vergunningsaanvraag hadden ingediend, wat later niet zo bleek te zien. Daarom vragen we u, de Haarlemse politiek om hulp'', zo luidde de noodkreet van een groep bewoners van de bewonerscomissie Meerwijk aan raad vorige week.

De bewoners hebben contact opgenomen met de GGD om de gezondheidsrisico's in kaart te brengen. Ook hebben ze contact opgenomen met de wethouder, maar deze zou nog niks hebben laten weten. Volgens de bewoners heeft Ymere, op een likje verf na, in 50 jaar nog geen enkele renovatie verricht aan de woningen. Volgens een bewoonster doet Ymere niks op individueel niveau, omdat er telkens zou worden verwezen naar de aankomende grote renovatie die telkens wordt uitgesteld. Ymere raadt bewoners aan om de schimmel zelf maar te verwijderen, en dat de kosten van het verwijderen van schimmel voor de rekening van de inwoners komen. ,,Ik heb buren die elke 2 weken de schimmel uit de slaapkamer proberen te halen. Je moet er toch slapen'.' Ook zou Ymere bewoners hebben aangeraden om met de ramen open te stoken, om ze vervolgens met torenhoge stookkosten op te zadelen. ,,Ook niet heel duurzaam'', aldus een bewoonster.

Ymere zou de bewoners elk jaar opnieuw hebben beloofd om te beginnen aan de renovatie. De bewoners hebben er geen vertrouwen meer in. Gertjan Hulster (Actiepartij) vroeg een bewoonster wat er precies mis was en wat er zou moeten gebeuren. De reactie daarop was stelllig: ,,De kozijnen zijn verrot, de ramen hebben enkele glazen en er zit vocht in de muren. Ik ben hiermee vorig jaar naar de rechtbank gegaan en daar is toegezegd dat er eind 2017 zou worden begonnen. Nu zitten we helaas al in 2018''.

De bewoners betalen momenteel 800 euro aan huur en vinden dat eigenlijk te bizar voor woorden. Ze zijn daarom ook gezamenlijk naar de huurcomissie gestapt om eventueel een huursverlaging af te dwingen. ,,Het gaat ons niet om het geld, maar we zijn gekke gerrit niet. We willen gewoon een leefbare, gezonde woonsituatie willen voor onszelf en onze famillies'', aldus een bewoonster. Raadslid Berkhout (Groenlinks) bood de bewoners aan om binnenkort met de commissie langs te komen om de situatie ter plekke te bekijken, tot groot genoegen van een volle publieke tribune in de raadszaal.