• Archief

Moeizame toekomst Hudson's Bay

HAARLEM Ondanks dat er woensdagavond in de Pletterij talloze wensen en ideeën zijn voor het pand van Hudson's Bay, zal het gebouw naar verwachting nog jarenlang leeg blijven staan. Dat leek de boodschap van een debat in de Pletterij. De Canadeze winkelketen Hudsons Bay vertrekt in januari uit Nederland, maar heeft een langdurig huurcontract afgesloten met eigenaar ASR. Het juridische gevecht tussen deze twee partijen kan nog jaren gaan duren, en in de tussentijd gaat het moeilijk worden om een invulling voor het gebouw te vinden. ASR heeft investeringen in het pand moeten doen voordat Hudsons Bay erin trok, en als het Nederlandse concern failliet wordt verklaard kan het lastig worden om die investeringen nog terug te krijgen.

LELIJKE PUIST Volgens Gertjan Slob van Locatus wordt er nu in de stad een soort 'lelijke puist gecreëerd'. Hij denkt dat de tijd van warenhuizen dankzij het internet definitief voorbij is. Volgens Slob zou er wellicht nog wel een winkel op de onderste twee verdiepingen kunnen komen, maar moet de rest van het pand worden opgeknipt. Daar zouden dan woningen, kantoren of een hotel kunnen komen, zolang de invulling maar rendabel is. Ook Patrick Havekorst van Hanson gelooft dat woningen de meest voor de hand liggende invulling zouden opleveren. Wel ziet hij mogelijke problemen in het feit dat de woningen allemaal daglicht zouden moeten krijgen en er door de monumentale status weinig kan worden veranderd aan het gebouw. Maar Auke Douma van de Historische vereniging Haarlem heeft daar na het faillissement van V&D al naar gekeken en een oplossing voor gevonden. Hij stelt dat het pand eigenlijk uit twee delen bestaat, en dat het binnenste deel met de roltrappen eventueel zou kunnen worden verwijderd om woningen op deze manier van licht te voorzien.

Zou het niet prachtig zijn als jonge innovatieve bedrijven hier straks samenkomen om echt te verduurzamen?CULTUUR Cultuurkenner Louis Pirenne droomt van een heel andere invulling van het pand. Als het aan hem ligt zouden de vijf kleine Haarlemse cultuurpodia het pand kunnen betrekken, samen met de stadsbibliotheek en de moderne afdeling van het Frans Halsmuseum. ''Dat zou een droom zijn. Het is een bloedmooi pand. Als ik naar de cultuursector kijk, zie ik een sector die energiegedreven is'', stelt Pirenne. Ook stadsarchitect Willem Hein Schenk vindt het gebouw prachtig. Hij droomt van een soort ontmoetingsplaats waar jonge ondernemers kunnen nadenken over duurzaamheid, circulaire economie en de toekomst. Volgens Schenk zou dat best kunnen als de eigenaar op een andere manier naar het pand kijkt; "De financiële waarde van het gebouw is natuurlijk volstrekt fictief op basis van de economische functie. Daardoor staat het voor vrij veel in de boeken. Het zal gewoon afgeboekt moeten worden. Zou het niet prachtig zijn als jonge innovatieve bedrijven hier straks samenkomen om echt te verduurzamen?'' zegt Schenk.

TOEKOMST Maar de weg naar een definitieve nieuwe invulling wordt lastig. Hudsons Bay heeft eigenaar ASR bepaalde garanties moeten geven toen ze het pand betrokken. Mogelijk wordt het Canadese concern verplicht om het pand nog een aantal jaren te blijven huren. Dan zou het bedrijf het eventueel wel kunnen doorverhuren. In de tussentijd zorgt het gebouw ervoor dat het Haarlemse winkelpubliek minder snel de gedempte oude gracht over zal steken naar het zuidelijke deel van de Grote Houtstraat omdat het leegstaande pand en de McDonalds op de straathoek daar weinig toe uitnodigen. Dit zorgt dat voor nog meer leegstand in de winkelstraat en kost ondernemers omzet. Ook vreest Auke Douma dat het gebouw al snel in verval kan raken. Als het pand straks leeg staat worden bijvoorbeeld kapotte ramen niet meer vervangen. ,,Als je niet oppast, gaat zoiets heel snel'' zegt Douma. Stadsarchitect Schenk vat het probleem van de avond in zijn bijdrage misschien nog wel het beste samen; "Eigenaar ASR weet niet wat ze met het pand moeten. Wij weten het waarschijnlijk wel.''

Joost Verhagen