• Gemeente Haarlem

Wienen doet 'bakkie' met vluchtelingen

HAARLEM Door het gehele land werden mensen woensdag 20 juni door vluchtelingen getrakteerd op een kopje koffie in het kader van Wereldvluchtelingendag. Een kop koffie drinken is namelijk niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, een manier om elkaar te keren kennen of bij te praten. ,,Ontmoetingen als deze zijn ontzettend belangrijk, want waar ontmoetingen plaatsvinden, ontstaat begrip", is het idee van de organisatie. Met de actie 'Bakkie doen' wilde VluchtelingenWerk dan ook zoveel mogelijk ontmoetingen laten ontstaan.

Vluchtelingen boden in Haarlem in de ochtend voorbijgangers op het busstation een kopje koffie aan om zo met hen in gesprek te gaan. Ook burgemeester Jos Wienen deed een 'bakkie' op het station. Hij sprak hier onder meer met Charles uit Nigeria. Charles is nu drie jaar in Nederland en woont in Haarlem. Hij werkt hier als buschauffeur bij Connexxion.

De koffie-actie markeert de start van een samenwerking tussen VluchtelingenWerk Nederland en Connexxion. ,,We gaan na vandaag om de tafel. We willen kijken of we vluchtelingen kunnen opleiden tot buschauffeur. Connexxion heeft behoefte aan chauffeurs en vluchtelingen willen graag zo'n baan",aldus een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie. Het doel is om vluchtelingen sneller te laten integreren in de samenleving en om de verbinding tussen vluchtelingen en Nederlanders te versterken.

Naast deze actie gebeurde er nog meer op Wereldvluchtelingendag. Zo is er in Paradiso in Amsterdam een speciale benefietavond voor War Child. In verschillende Amsterdamse restaurants konden de gasten deze dag en de dagen erop kennismaken met de kookkunsten van vluchtelingen.