• Eva Lok

Wethouder Meijs onthult kunstwerk in Odensehuis

HAARLEM Afgelopen week was het feest in Odensehuis Haarlem, inloophuis en ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en de mensen om hen heen. Reden was de onthulling van een kunstwerk, gemaakt door enkele vaste bezoekers van Odensehuis Haarlem. Wethouder Meijs, met in haar portefeuille Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, onthulde het kleurige schilderij onder toeziend oog van bijna vijftig belangstellenden. Ze deed dit samen met kunstenaar Hans Bossmann en vrijwilliger Harko Schmidt.

De feestelijke middag werd georganiseerd door Ellen Kestens, coördinator van Odensehuis Haarlem en Anouk Bliek van welzijnsorganisatie Dock. De organisaties delen het pand aan het Da Vinciplein in Schalkwijk Haarlem met andere maatschappelijke organisaties zoals het inloophuis voor kankerpatiënten, de Herstelacademie en de wijkraad.

Ellen Kestens: ,,Odensehuis Haarlem is er voor mensen met beginnende dementie en geheugenproblemen en voor hun familieleden, vrienden en mantelzorgers. Zij zijn van harte welkom voor een kop koffie, voor een gesprek, of om iets te ondernemen. We kunnen in gesprek gaan over onderwerpen die te maken hebben met geheugenproblemen. Dat varieert van ‘hoe zorg ik goed voor mijzelf’ tot ‘hoe kan ik het beste omgaan met mijn net dementerende partner of vader’ tot het bespreken van problemen en gevoelens die je tegenkomt in de zorg voor de ander. De kracht van het Odensehuis is dat bezoekers zelf bedenken wat voor activiteiten ze willen doen. Bijvoorbeeld iets creatiefs, een spel, dans en beweging of deelnemen aan een gespreksgroep voor mantelzorgers. Naar behoefte en vraag organiseren zij dit samen met vrijwilligers en met mij. Daar is hier alle ruimte voor. Zo is het kunstwerk ook ontstaan. De bezoekers ervaren het Odensehuis Haarlem als een fijne plek waar jezelf kan zijn, waar je anderen ontmoet, je ontspant en je je krachtiger gaat voelen door te doen waar je plezier in hebt of waar je goed in bent. Het kan soms heel fijn zijn om even uit je dagelijks ritme te stappen en weer nieuwe energie op te doen". Ook wethouder Meijs benadrukte hoe goed het effect kan zijn door samen aan iets moois te werken. Na de onthulling was er een high tea en een optreden van muzikanten van de Wereldmuziekschool.


Odensehuis Haarlem is gevestigd aan het Da Vinciplein 73 in Haarlem. Odensehuis Haarlem is een samenwerkingsverband tussen Zorggroep Reinalda en Kennemerhart. Odensehuis Haarlem is iedere maandag en woensdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Ellen Kestens via 06-30208824.