• Yvonne Mul

Wethouder Jeroen van Spijk als enige vertrokken

HAARLEM Met de installatie van de nieuwe coalitie is D66 wethouder Jeroen van Spijk officieel vertrokken. Van Spijk trad op 18 september 2014 aan na het vertrek van zijn voorganger Cassee. Voor die tijd bekleedde hij een bestuurlijke functie in Amsterdam Oost.

Burgemeester Jos Wienen zei Van Spijk te kennen als het type wethouder pragmatisch en snel te werk wil gaan vanwege zijn visie. ,,Dat botste nog wel eens met de raad en leverde forse debatten op, omdat de raadsleden juist altijd zeer op de details letten'', aldus Wienen. Ook diverse fractievoorzitters spraken de vertrekkende wethouder toe. Robbert Berkhout van Groenlinks noemde de manier waarop Van Spijk politiek voerde 'bewonderenswaardig'.

,,Zijn Spijkiaanse spreekstijl was berucht. De wethouder kreeg het daarmee soms voor elkaar om ons geen enkel serieus of inhoudelijk antwoord te geven. Daardoor was het in de raad dan prijsschieten tijdens de debatten en dat maakte het ook wel leuk", zei Louise van Zetten van Hart voor Haarlem over Van Spijk. Ze besloot haar bijdrage met de boodschap dat ze de vrolijkheid van de wethouder zal gaan missen.

Van Spijk zei met tevredenheid terug te kijken op de afgelopen raadsperiode. ,,Ik heb een mooie tijd achter de rug. Toen ik in 2014 aantrad was het inderdaad een roerige tijd in de raad en in de fractie van D66, dus de overstap was wel even flink wennen. Het eerste dossier waar ik mee aan de slag ging was over de situatie van het hotel en restaurant de Ripper. We hebben daar uiteindelijk iets moois opgezet, maar we hebben wel drie raadsvergaderingen gevoerd die er grotendeels over gingen of een bepaalde ambtenaar wel het juridische mandaat had om bepaalde beslissingen te nemen''.

Van Spijk zei blij te zijn dat er de afgelopen jaren flinke stappen zijn gezet in dossiers rondom de Koepel, het Slachthuisterrein en recenter Nieuwe Energie. De wethouder gaat binnenkort zijn afscheid nog vieren.