• Team Ruimte & Vaart van OBS Bos en Vaart.

    Eigen Foto
  • Eigen Foto

Westronauten wint finale Lego League

HAARLEM De regiofinale Noord-Holland-Zuid van de First Lego League (FLL) die woensdag 14 november bij Hogeschool Inholland Haarlem werd gehouden, is gewonnen door team Westronauten van basisschool De Westbroek uit Velserbroek. Dit team mag nu deelnemen aan de Beneluxfinale. Team Ruimte & Vaart van OBS Bos en Vaart uit Haarlem sprokkelde de meeste punten bij elkaar op het parcours dat de robots moesten afleggen in het universum.

De FLL daagt kinderen uit om in teamverband een volledig autonome robot te ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van Lego Mindstorms, een door lego ontwikkelde techniek om robots te bouwen en programmeren. Met deze robot moet tijdens de wedstrijden een opdrachtenparcours worden afgelegd, waarbij punten te verdienen zijn. Het is echter meer dan alleen een robotwedstrijd. De teams voeren ook een onderzoeksopdracht uit en geven hier een korte presentatie over. In deze opdracht gaan ze in op een maatschappelijk thema. Dit jaar draaide het om verkenningen van het universum: 'Into Orbit'.

De afgelopen twee maanden zijn achttien teams van scholen uit Noord-Holland-Zuid aan de slag gegaan. De leerlingen presenteerden tijdens de regiofinale van de internationale wedstrijd hun kunsten op het gebied van robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Naast de Westronauten vielen ook andere teams in de prijzen: team Ruimte & Vaart van OBS Bos en Vaart uit Haarlem sprokkelde de meeste punten bij elkaar op het parcours dat de robots moesten afleggen in het universum. Space8Cornerstone van basisschool De Hoeksteen, eveneens uit Velserbroek, had het beste project. Het beste robotdesign kwam van team Rozenrobots van RKBS De Rozenbeek, ook weer uit Velserbroek. Het beste teamwork leverde team Airbunnies van de Bloemendaalse School Vereniging. En de juryprijs voor het meest enthousiaste team ging naar de Ruimte Vissen, een team dat door ouders is samengesteld.