• In de Tweede Schilderijenzaal van het Teylers Museum leren deelnemers tijdens een workshop een achttiende-eeuwse lied zingen.

    Sutiah van Netten

Werkgroep 18de Eeuw vijftig jaar bezig

HAARLEM ,,Er is een groeiende interesse voor de achttiende eeuw", aldus voorzitter Fokko Jan Dijksterhuis van de Werkgroep 18de Eeuw. De Werkgroep 18de Eeuw is in 1968 opgericht en vierde zaterdag het vijftigjarige bestaan met een feestelijk programma 'De Knetterende achttiende eeuw' in Teylers Museum. Een interactief middagprogramma vol met presentaties en workshops. De Werkgroep 18de Eeuw is een Nederlands – Belgische vereniging die zich bezighoudt met de bestudering en onderzoek van de achttiende eeuw in al haar facetten. Van onder andere wetenschap, politiek, religie, antropologie, architectuur tot filosofie.

De sfeer in het museum is ingetogen, maar er heerst een feestelijke stemming. Op verschillende plekken in het museum vinden diverse interessante presentaties en workshops plaats. Leden van de werkgroep en conservatoren van het museum vertellen verhalen over hun favoriete objecten uit de collectie van Teylers Museum. Zoals de meter, de Würzburger fossielen, de zondvloedmens en de 'ongemeen groote' elektriseermachine.

De Werkgroep 18de Eeuw heeft tot doel om onderzoek te stimuleren naar alle aspecten van de achttiende- eeuwse geschiedenis in Nederland. De werkgroep functioneert hierbij als een doorgeefluik van kennis en als ontmoetingsplaats voor leden en geïnteresseerden. ,,Met name in de Nederlandse geschiedenis was de achttiende eeuw nagenoeg onzichtbaar, omdat van oudsher deze eeuw werd gezien als een eeuw van stilstand en achteruitgang. Het was geen glorie tijd, zoals de Gouden Eeuw in de zeventiende eeuw: de Eeuw van de Verlichting. Een aantal historici vroeg zich echter af hoe Nederland zich heeft ontwikkeld in de achttiende eeuw. Deze vraagstelling zorgde ervoor dat de achttiende eeuw interessant werd om te gaan bestuderen", vertelt wetenschaps-en techniekhistoricus Fokko Jan Dijksterhuis, voorzitter van de Werkgroep 18de Eeuw. In het dagelijkse leven bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente.

Is er een groot verschil met vroeger en nu wat betreft de werkwijze van de werkgroep? ,,Een belangrijke ontwikkeling is dat er nationaal en internationaal een toename is van het interdisciplinair onderzoek. De leden van de werkgroep werken tegenwoordig nauw samen in plaats zich voornamelijk te richten op hun eigen vakgebied. Er wordt gekeken naar de samenhang binnen de vele verschillende aspecten. De werkgroep is zeer actief en gedreven. De 18de eeuw leeft onder de mensen, dat blijkt wel uit de grote opkomst van vandaag. Er is een groeiende interesse voor de achttiende eeuw", aldus Dijksterhuis.

Naast de presentaties, zijn er diverse workshops te volgen. In de Tweede Schilderijenzaal leren Sigurd van Lommel en Jelma van Amersfoort op de gitaar de bezoekers een achttiende eeuws lied te zingen. Het lied 'De Klagende Nimf' gaat over de klagende nimf Klimeen die door haar man Doris is verlaten. Het lied wordt stap voor stap doorgenomen, daarna is het tijd om het lied samen te gaan zingen. Van Lommel en Van Amersfoort zorgen voor de muzikale begeleiding. Al snel klinkt het samenzang goed in de oren, dit tot grote vreugde van de deelnemers zelf. Hoe was het om een 18de -eeuwse lied te leren zingen? Deelneemster Judith Nieuwenhuis vertelt over haar workshop ervaring: ,,Ik vond het een hele leuke en spannende belevenis om zo spontaan 'en publiek' te gaan zingen. De begeleiding was heel fijn. De sfeer ontspannen en relaxed. De ambiance van de prachtige Schilderijenzaal zorgde ervoor dat de ervaring nog eens extra bijzonder was."