• Eigen Foto

Week van Freek start met masterclass van Brigitte Kaandorp

HAARLEM Freek de Jonge opent vrijdag 14 juni samen met Brigitte Kaandorp 'De Week van Freek' in de Stadsschouwburg. Tijdens een masterclass stellen zij zich kwetsbaar op om van elkaar te leren en dat ook nog eens in een vermakelijk jasje. Een unieke avond met twee cabaretiers die nooit eerder met elkaar op het podium hebben gestaan. Ze gaan zingen, praten over het vak, improviseren en ze geven elkaar tips. De masterclass is het begin van een week met gevarieerde programma's van Freek de Jonge. De Week van Freek loopt tot en met zaterdag 22 juni en is de afsluiter van het feestseizoen honderd jaar Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem.

Freek de Jonge heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar en alle aspecten komen aanbod tijdens De Week van Freek: muziek, cabaret, masterclass en meer. De week start vrijdag 14 juni met twee cabaretiers die nog nooit eerder met elkaar op het podium hebben gestaan. Een omgekeerde masterclass waarin Freek de Jonge 'les' krijgt van Brigitte Kaandorp. Zaterdag 15 juni gaat Freek zijn nieuwe solovoorstelling 'De Suppoost' in Haarlem in première. Hierin vertelt hij als vanouds hilarische verhalen en verbindt het heden aan zijn verleden.

Zondag 16 juni in de middag is in de kleine zaal van de Philharmonie een literaire ontmoeting met schrijver Jan Brokken met Maurits Fondse op piano. Freek bewondert Jan om zijn werk en ze zullen praten over hoe je in deze tijd nog kunt verdwijnen in je fantasie. Dinsdag 18 juni is er een voorstelling met favoriete conferences en verhalen uit zijn oeuvre, De Verhalen van Freek. Uit een lijst met klassiekers zoals 'De spin' en 'Het kistje', maar ook recenter werk, mag het publiek vooraf kiezen welke verhalen Freek op het toneel brengt.

Woensdag 19 juni zet Freek de spot op zijn vrouw Hella de Jonge, die haar artistieke talent voor het grootste gedeelte inzette voor zijn carrière. Een intieme avond in de Philharmonie met muziek van harpiste Lavinia Meijer. Op 20 juni 1969 was in Haarlem de première van Neerlands Hoop in Bange Dagen, het eerste professionele cabaretprogramma van Bram Vermeulen en Freek de Jonge. Neerlands Hoop was rebels, anarchistisch en energiek met taalgrappen, visuele acts en veel muziek en dat in een moordend tempo. Donderdag 20 juni brengt Freek daarom een ode aan deze roemruchte jaren, met liedjes, conferences en een live band. Zaterdag 22 juni wordt de week afgesloten met een feestelijke avond met een groot orkest in de Grote Zaal van de Philharmonie. Tijdens Freek in Concert komen songs langs zoals 'Mannenwereld' en 'Als je me nu nog niet kent.'

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.theater-haarlem.nl/deweekvanfreek