• Archief

Wat moet er met gekraakte gemeentepanden gebeuren?

HAARLEM De commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad heeft zich afgelopen donderdag gebogen over een drietal gekraakte gemeentepanden aan de Jansstraat, Lange Wijngaardstraat en Kennemerstraat. Op initiatief van de VVD stond de toekomst van de kraakpanden op de politieke agenda. Joris Blokpoel van de VVD wil alle krakers een bericht sturen dat de panden binnen een maand worden ontruimd. Ook het CDA wil alle drie de panden laten ontruimen.

De wethouder legde drie mogelijke plannen van aanpak voor; de panden binnen een jaar ontruimen, een (tijdelijk) huurcontract sluiten of niets doen en blijven gedogen. De kraakpanden worden soms al bijna 40 jaar bewoond en de gemeente en de krakers hebben een bruikleenovereenkomst. De krakers betalen dan wel voor hun eigen gas-, licht- en wateraansluiting.

Niet alle partijen staan zo negatief tegenover de krakers. Peter van den Doel van Groenlinks liet een heel ander geluid horen. ,,Gelukkig wordt er gekraakt, dan gebeurt er tenminste nog iets met die panden en raken ze minder snel in verval''. Moussa Aynan van Jouw Haarlem noemde kraken een ,,soort van cultureel historisch erfgoed dat je moet koesteren". Volgens hem is het kraakverbod uit 2010 één van de slechtste maatregelen van het kabinet Balkenende geweest. Veel politici zijn wel van mening dat de gemeente een bepaalde zorgplicht heeft voor de krakers die al een zeer lange tijd in de leegstaande gemeentepanden wonen. De panden hebben flink wat achterstallig onderhoud en staan in principe niet op de lijst van strategisch vastgoed. De gemeente zou de panden na ontruiming dus hoogstwaarschijnlijk gaan verkopen.

Wethouder Jur Botter zei de commissie toe om zorgvuldig met de bewoners van de panden in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen, maar noemde het wonen zonder betalen van huur wel een 'onrealistische situatie'. Botter zal de uitkomst van deze gesprekken dan terugkoppelen naar de raad. Er lijkt momenteel vooral draagkracht voor een tijdelijke huurafspraak met de krakers.