• Archief

Wachttijden WMO lopen opnieuw op

HAARLEM De gemeente heeft de grote problemen rond de wachttijden in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) nog niet volledig opgelost. Dat bleek tijdens een debat in de commissie samenleving van de Haarlemse gemeenteraad afgelopen donderdag.

December vorig jaar bleken er grote problemen te zijn met de beoordelingen van WMO aanvragen. Het resultaat was dat mensen soms een half jaar lang op de uiteindelijke uitkering van hun hulp moesten wachten. Inmiddels is, zo bleek uit een onderzoek dat donderdag gepresenteerd is, de achterstand die er op dat moment lag van ruim 500 aanvragen wel volledig weggewerkt. Maar naar verwachting zullen de WMO aanvragen de komende jaren blijven stijgen en zal de afdeling die deze verzoeken beoordeeld wederom problemen gaan ervaren met wachttijden die de wettelijke termijn overschrijden.

Peter van Kessel (VVD) toonde zich kritisch tegenover het gemeentebeleid: "Er is inmiddels inzicht in de problematiek, en we hadden ons zonder deze informatie misschien wel rijk gerekend met het feit dat de achterstand uit december is weggewerkt. Maar de wachttijden lopen inmiddels weer op. Er moeten overtuigende oplossingen komen en de komende jaren stevige keuzes worden gemaakt in het sociaal domein'', stelde hij.

Frans Smit (OPH) vroeg zich af hoe de maatregelen die de wethouder heeft voorgesteld zullen worden gecombineerd met optimalisatie het het IT systeem. Remko Trompetter (Actiepartij) wilde weten of er structureel extra werknemers op de ambtelijke afdeling zullen moeten worden aangenomen om de aanvragen op tijd te kunnen blijven behandelen. Na het debat van december heeft de ambtelijke afdeling extra hulp moeten inroepen om de wachtlijst weg te werken. Meryem Cimen (D66) noemde de ontwikkeling dat de wachttijden weer toe nemen zorgelijk, maar volgens haar is dat de nieuwe status quo die is veroorzaakt door landelijk beleid. Ziggy Klaasses (Groenlinks) ziet de oplossing vooral in het verminderen van de bureaucratie. Het lijkt haar een goed idee dat ambtenaren aanvragen zelf snel kunnen beoordelen. De nieuwe ontwikkelingen baarden wethouder Meijs ook zorgen. "Het ligt zo'n beetje dagelijks op mijn bureau. De komende jaren moet de beheersbaarheid onder de loep genomen worden omdat we nu eenmaal meer aanmeldingen hebben'', verzekerde Meijs. Ze heeft toegezegd de raad maandelijks over de ontwikkelingen te blijven informeren.