• n.v.t.

Vuurwerkschade aan je auto voorkomen

Meer dan de helft van de Haarlemmers (58%) vindt dat het legaal moet blijven om als particulier zelf op straat vuurwerk af te steken. Maar dit kan ook voor problemen zorgen, als vuurwerk je auto beschadigt bijvoorbeeld.

Hoe komt dit?
Je auto kan beschadigt raken door vuurwerk op verschillende manieren. Zo heb je bijvoorbeeld kruitschade, wat gebeurt als vuurwerk dat niet volledig is verbrand naar beneden dwarrelt. Het overschot komt op de auto terecht en brandt zwarte stippen in de lak. Ook de stok die aan een vuurwerkpijl vast zit komt terug naar beneden en kan zware schade veroorzaken, zoals deuken in het voertuig. In deze gevallen nemen we aan dat de schade een ongeluk is, maar ook vandalisme met vuurwerk komt bij nieuwjaar veel voor. Zo wordt er weleens expres vuurwerk in een auto gegooid, of onder de auto afgestoken. Op deze manier kan er zelfs een brand ontstaan, die de volledige auto vernield. Ook wordt vuurwerk soms gebruikt in flessen om de dopjes te lanceren. Als deze tegen je auto aan knallen kunnen er deuken en schade aan de ruiten ontstaan.

Wordt de schade gedekt?
Is je auto beschadigd tijdens de jaarwisseling? Als het enkel gaat om zwarte vlekken op de lak, kun je eerst proberen deze zelf weg te poetsen. In sommige gevallen hoef je de verzekeraar niet eens te contacteren. Lukt het toch niet of spreken we over zwaardere schade, neem dan zeker contact op. Of de schade wordt gedekt door je verzekeraar of niet hangt af van een aantal factoren, onder andere wat voor autoverzekering je hebt afgesloten. Als de schade per ongeluk aan het voertuig is toegebracht wordt deze meestal wel vergoed, indien we het hebben over brandschade. Lakschade en ruitschade dan weer enkel bij bepaalde autoverzekeringen, zoals een allrisk. Is de schade wel opzettelijk toegebracht, contacteer dan altijd de politie en doe aangifte.

Hoe kan ik schade door vuurwerk voorkomen?
Heb je een garage? Dan is het altijd beter om je auto bij oud en nieuw binnen te zetten. Zo ben je er zeker van dat er niks mee kan gebeuren. Moet je auto om één of andere reden toch buiten staan, dan kun je een speciale hoes kopen die die auto beschermt tegen vuurwerk. Probeer je auto te parkeren op een rustige plek waar weinig vuurwerk afgestoken wordt. Verder kan het ook helpen je auto goed in te smeren met was. Deze zal de schade aan je lak in ieder geval beperken. Ook ramen kunnen op deze manier worden beschermd.