• De gasten plus de organisatoren van de derde editie van Lamoer.

    Willem Brand

Vrouwen voorop bij derde Lamoer

HAARLEM Een afwisselende talkshow met drie vrouwen in de hoofdrol vond donderdag 28 maart in het Patronaatcafé plaats. Esther Gerritsen werd in de derde editie van 'Lamoer' geïnterviewd, Wieteke van Zeil hield een mini-college en Yaël Vinkx deed een popquiz.

Willem Brand

Vrouwen zijn wereldwijd met een inhaalrace bezig, ook als schrijver. Gastheer Ronald tipte Valeria Luiselli. De roman ‘Archief van verloren kinderen’ die net uit is, is volgens Kerstma een kruising tussen een avonturenroman en een sprookje. Mannen, vooral die met een steekje los, zijn inspiratie voor Esther Gerritsen. Haar laatste roman ‘De Trooster’ gaat over een koster in een klooster. Extreem gedrag heeft haar fascinatie. Over seriemoordenaar Ted Bundy zei ze: ,,Ja, er dan zijn er nog vrouwen die verliefd op zo’n man worden".

Yaël Vinkx schreef ‘Volgens Willem’, een boek over Willem Venema, een dwarse organisator van popconcerten en goot haar verhaal in een popquiz. Leuk maar wat miste waren de smeuïge anekdotes die ongetwijfeld wel in haar boek staan.

Het detail vierde hoogtij bij Wieteke van Zeil. Haar boek ‘De kunst van opmerkzaamheid’ gaat over kijken naar kunst. Elk mens ziet wat hij wil zien, maar ook wat hij kent! Neem wolkenpartijen. Je zult er beesten, landen of wat dan ook in herkennen omdat je daar plaatjes van hebt gezien. Kijk in een museum niet naar de bordjes, maar neem de tijd en laat je oog dwalen is haar devies. Maak zo zelf een verhaal!

Van Zeil gaf voorbeelden van de vrouw in de kunst. Welke positie kies je bij de Badende vrouw van Rembrandt. Voel je de kou van het water of zie je haar vrouwelijkheid? Bij Rubens begreep je dat de schilder niet gekozen had voor de rol van voyeur, maar voor de vrouw. De angst staat in haar ogen. Logisch, zei Van Zeil, zij wordt door drie mannen betast.

De kunstgeschiedenis is sowieso het terrein van de man, meende Van Zeil. Daar moet nodig verandering in komen. De volgende Lamoer is op 25 mei, ook in het Patronaat.