• Sutiah van Netten

Voorlezen is belangrijk

HAARLEM De zestiende editie van De Nationale Voorleesdagen is woensdag 23 januari feestelijk van start gegaan met het traditionele Nationale Voorleesontbijt. In Bibliotheek Haarlem Schalkwijk las wethouder Floor Roduner de kinderen met zichtbaar veel plezier voor uit het Prentenboek van het Jaar 2019 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers.

De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van Stichting Lezen dat als doel heeft het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 2 februari. Tijdens de voorleesdagen organiseren veel bibliotheken allerlei leuke activiteiten zoals gezellige voorleesuurtjes en een theatervoorstelling met kater Harry in de hoofdrol.

Hoe belangrijk is voorlezen aan kinderen? ,,Heel belangrijk! Voorlezen is een belangrijke én leuke manier om jonge kinderen kennis te laten maken met woorden, taal en boeken. Door het voorlezen leren kinderen meer woorden kennen en hun fantasie te gebruiken", aldus wethouder Roduner, zelf vader van twee jonge kinderen van twee en vier jaar.

Kim Jansen was samen met haar twee zoontjes Ryan van vijf en Vince van twee jaar naar het Voorleesontbijt in de bibliotheek gekomen. Kim: ,,Het is heel leuk om het een keer mee te maken. We waren allemaal fijn naar het verhaal van Harry aan het luisteren. Ik lees mijn zoontjes vaak voor, omdat ze dat heel leuk vinden. Ze zijn allebei namelijk gek op boeken en verhalen."