• Sutiah van Netten

Voor iedereen een veilige overweg

HAARLEM ,,ProRail wil voor iedereen een veilige overweg", aldus ProRail woordvoerder Mercedes Grootscholten. Spoorwegbeheerder ProRail test in opdracht van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) sinds 9 januari bij de overweg op de Westergracht een nieuw soort stoplicht, de oversteekhulp. De oversteekhulp is een informatiezuil die aangeeft of er binnen een korte tijd een trein aankomt. ProRail wil met de oversteekhulp met name ouderen en mindervaliden helpen om een spoorwegovergang veiliger, rustiger en comfortabeler over te steken. De test duurt drie maanden. Bij een positief resultaat wordt bekeken of de oversteekhulp bij meerdere overwegen wordt geplaatst.

Hoe werkt de oversteekhulp? Als op de oversteekhulp twee groene mannetjes staan afgebeeld, dan is er nog voldoende tijd om rustig en veilig over te steken. Het verschijnen van een witte trein betekent dat er binnen een korte tijd een trein aankomt en dat de slagbomen dichtgaan. Bij het zien van deze witte trein kunnen de langzamere voetgangers ervoor kiezen om te wachten tot de trein is gepasseerd. De oversteekhulp dient uitsluitend als hulpmiddel. De overweginstallatie bestaande uit de vertrouwde rinkelende bellen, lichten en slagbomen blijft leidend.

,,Uit incidenten en klachten is gebleken dat vooral ouderen en mindervaliden op de overweg steeds vaker in de problemen komen. Deze groep kan in paniek raken als ze op de overweg staan en de slagbomen dichtgaan. Met als gevolg dat ze gehaast oversteken, ten val komen of soms letterlijk bevriezen van de schrik. Ook weggebruikers met rollators en scootmobielen kunnen hier last van hebben. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties", legt Grootscholten uit.

De spoorwegovergang bij Westergracht is een drukke spoorovergang met veel weggebruikers en verkeer. ,,ProRail heeft met reden voor deze locatie gekozen. Het is een brede overweg met drie sporen. Het is namelijk gebleken dat ouderen vooral brede overwegen lastig vinden om over te steken", verklaart Grootscholten.

Wat vinden de weggebruikers van de oversteekhulp? ,,Ik ben slecht ter been, lopen gaat moeizaam. Ik ben blij met de oversteekhulp, want nu ben ik niet meer zo angstig en zenuwachtig om het spoor over te steken. Als ik de witte trein zie, dan wacht ik tot de trein voorbij is. Als de groene mannetjes te voorschijn komen, dan steek ik over", vertelt mevrouw Lodewijck. Ook buurbewoonster Mariëlle Kruijs is erg positief. Samen met haar twee jonge dochtertjes moet ze regelmatig het spoor over. De driejarige Valerie kan zelf lopen, maar de één jarige Louise zit nog in de kinderwagen. ,,Het is voor mij heel belangrijk dat ik met mijn kinderen en de kinderwagen rustig, veilig en stressvrij kan oversteken. De oversteekhulp helpt hier zeker bij", aldus Kruijs.

Tijdens de testperiode gaat onderzoeksorganisatie TNO onderzoeken of de doelgroep de werking van de oversteekhulp begrijpt en het prettig vindt. Ook wordt gekeken hoe de doelgroep zich gedraagt bij de overweg met de oversteekhulp. Grootscholten: ,,Op basis van de testresultaten wordt besloten of de oversteekhulp succesvol is en of deze wordt toegepast op meerdere spooroverwegen. Mocht dit het geval zijn dan gaan we eerst kijken of er verbeteringen nodig zijn. De oversteekhulp zal alleen worden geplaats bij spooroverwegen waar dezelfde problematiek speelt. In het tweede kwartaal start ProRail overigens met een speciaal op ouderen gerichte overwegcampagne".