• Henk van Ommeren

Vliegerfestijn bij De Kolk

SPAARNDAM Met het Fleurig Vlieger Festijn is een start gemaakt met de reeks jubileumactiviteiten van Kunstcentrum De Kolk (Westkolk 4). Kinderen en de burgemeesters Jos Wienen (Haarlem) en Pieter Heiliegers (Haarlemmerliede en Spaarnwoude) beschilderden vliegers. Die werden zondag 3 september op het terrein van IJsclub Nova Zembla aan de Slaperdijkweg opgelaten.

Twintig kunstenaars, die er door de jaren heen exposeerden, hielden zich al eerder met dit initiatief bezig. Hun vliegers werden zaterdag en zondag tentoongesteld in het pand naast het 10-jarige Kunstcentrum De Kolk.

In het weekend konden jonge creatievelingen, onder professionele leiding, tijdens een workshop aan de slag. De 44 kunstwerken die dat opleverde werden opgehangen in de muziektent aan de Westkolk. Aan het eind kwamen ook beide burgemeesters een exemplaar beschilderen. Alle betrokkenen vertrokken vervolgens naar het ijsclubterrein. Voor sommige kinderen een vreemde gewaarwording. ,,Het hoort hier toch wit te zijn'', merkte een van de deelnemers op. ,,Ja, waar is al het ijs?'', vroeg een ander zich af. ,,Nee joh, het is toch zomer!'', zo verklaarde een derde.

Als startschot zouden de burgemeesters hun vlieger oplaten. Beiden deden hun jasje hiervoor uit. Wienen rende al snel over het veld om zoveel mogelijk effect van de wind te hebben. Hij struikelde hierbij, maar ging enthousiast door. Door de matige wind hadden ook Heiliegers en de meeste kinderen even moeite de vlieger in de lucht te krijgen. Enkelen toonden zich expert. Na afloop van het Fleurig Vlieger Festijn stond een samenzijn met een barbecuemaaltijd en ijs op het programma. Velen bleven hiervoor bij het kantinegebouw hangen, onder een aangenaam zonnetje.