• Willem Brand

VIP-middag voor bewoners Reinaldahuis bij Circus Renz

HAARLEM ,,Het kan niet meer stuk", sprak mevrouw Ada Pieters keer op keer op de terugweg naar het Reinaldahuis. Samen met elf andere bewoners had zij donderdag 4 januari intens genoten van de spetterende kerstshow van Circus Renz in het nabij gelegen Reinaldapark.

Bijzonder was dat dit uitje in zijn geheel gesponsord was door Herbert van der Kuil, de zoon van mevrouw Van der Kuil. In de pauze vertelde hij dat hij het budget voor een feestje ter ere van zijn 25-jarig jubileum bij KLM hiervoor beschikbaar had gesteld. De voorstelling was genieten geblazen voor de bewoners van het Reinaldahuis, de superlatieven waren achteraf niet van de lucht.

,,Geweldig", had mevrouw Pieters meerdere keren tijdens de voorstelling gezegd. Bij de hoelahoepact was haar commentaar toen zij de Russische achternaam van de hoepelartiest hoorde: ,,Ze hebben allemaal van die rare namen". En dat met die hoepel hadden haar kinderen ook gedaan, vertrouwde zij verslaggever toe. Maar nadat Anton Monastyrsky tegelijk vier hoepels om zijn lichaam liet draaien, moest zij toegeven dat haar kids dat niet machtig waren.

De voorstelling stond bol van spetterende acts. Hoogtepunten te over, zoals de brandweeract van Alex Lupu, de lucht- én trampoline-acrobatiek van het Oekraïense gezelschap Art Stream, duo Passione met hun luchtact, teveel om op te noemen. Het was ruim twee uur vermaak van grote klasse. De vaart bleef erin, omdat tussen de bedrijven door het clownsduo Milko en Mischa met hun malligheden voor sfeer en vermaak zorgden.

Milko reed onder andere in een Mini Formule 1-wagen die nota bene door middel van verloting na de afloop van de laatste voorstelling een nieuwe eigenaar krijgt. Mooi de tekstuele grap op het tenue van beide clowns: Vers Tappen. Een geinige vondst om het publiek te betrekken was 'welk deel van het publiek schreeuwt het hardst' met Mischa en Milko als dirigenten.

In de pauze vertelde de heer Jan Gottmer dat hij met de door hem opgerichte stichting Haarlemmers voor Haarlemmers jarenlang naar het Kerstcircus was geweest. Dan werd de hele tent afgehuurd voor gehandicapte kinderen en hun begeleiders. In de grote tent aangekomen bleek de vijf jaar afwezige maar weer actieve spreekstalmeester Robert Ronday Jan nog te kennen. Ook zijn middag kon niet meer stuk.