• Willem Brand

Villa de Olifant terug in gevelsteen

HAARLEM Over de oude Droste en een villa die te snel voorbijging. Dat is het verhaal van de gevelsteen die zaterdag 28 april op de hoek van de Zijlweg en het Narcisplantsoen is onthuld.

Willem Brand

De markante villa met rieten dak werd in 1931 gebouwd in opdracht van de familie Droste. Het ontwerp was van architect A.M. Sevenhuijsen, die zich liet inspireren door het silhouet van een berg in Tirol. De Haarlemmers vonden het ontwerp van het tot Rodella gedoopte woonhuis echter veel meer weg hebben van een olifant.

De villa was een kort leven beschoren. De erven Droste vonden in 1973 renovatie te duur en besloten ondanks felle protesten van buurtbewoners tot verkoop over te gaan. In 1974 werd de villa gesloopt om plaats te maken voor een appartementencomplex. Illustrator Eric J. Coolen woonde van 1965 tot 1983 op de Zijlweg enkele huizen verwijderd van de villa.

Coolens toenmalige buurman René Ruis, die er nog steeds woont, was net als Eric ooggetuige van de sloop. Hij voorzag het ontwerpduo Coolen en (Michaela) Bijlsma van foto’s van de sloop. Op één foto leek de villa net op een zich oprichtende olifant, vertelde Ruis bij de onthulling. ,,De villa hoorde bij mijn jeugd, ik liep er elke dag langs op weg naar de Aloysiusschool op het Zandvoorterpad".

Vlak voordat de door aannemer Bas Goumans ingemetselde gevelsteen werd ontbloot, zong Eric Coolen samen met het Ampzing Genootschap Jan Blaasers ‘Mijn tante heeft een olifant’. Hij heeft zijn slurfje buitenboord, zodat zij niet ‘t snurken hoort. Van René Ruis ontving Coolen een fles jenever met die naam. Coolen verklapte dat er nog twee gevelstenen in de maak zijn: één van Ampzing in de Ampzingstraat en één van de Frans Hals bioscoop.

Martin Busker van de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem was blij met de aanwinst. Na die van Torrentius de tweede geboetseerde gevelsteen van de met beelden (Meermin, Kortjakje) en gevelstenen aan de weg timmerende Nieuwe Gracht Producties.