• Eigen Foto

Vijftig jaar na Woodstock in bibliotheek

HAARLEM Dit jaar is het exact vijftig jaar geleden dat het fameuze hippiefestival Woodstock plaatsvond in de opwindende jaren zestig. Het tijdperk van grote veranderingen in muziek, politiek en seksuele mores. Geert Buelens, schrijver van het boek 'De jaren zestig, een cultuurgeschiedenis' geeft zondag 30 juni vanaf 16.00 uur een bibliotheekcollege in de bibliotheek in het centrumv(Gasthuisstraat 32). Hij toont hierin aan dat de 'sixties' veel meer waren dan een 'feestje' van de westerse wereld. Luister hoe Buelens het beeld over de jaren zestig nuanceert. Natuurlijk gaat het over de vernieuwing die The Beatles, Bob Dylan, Provo en de pil met zich meebrachten. Maar de 'sixties' hebben ook invloed gehad op de politiek en cultuur in andere delen van de wereld. Leden van de bibliotheek betalen 5 euro entree, niet-leden 10 euro. Kaarten kunnen besteld worden via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem.

Aan de hand van beelden en geluidsfragmenten wordt in de bibliotheek een reis gemaakt door de jaren zestig. De hele wereld maakte een culturele en politieke revolutie door. Al die veranderingen op het wereldtoneel hebben bijgedragen aan het ontstaan van de populaire cultuur. Ook in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ontwikkelden muziek, films en literatuur zich razendsnel. Denk aan chachacha uit Congo, westerns uit de DDR, modefotografie uit Mali en feministische gedichten uit Iran.

Geert Buelens (1971) is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit Stellenbosch. Hij schreef onder andere de boeken Van Ostaijen tot heden, Oneigenlijk gebruik en Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog, dat de ABN Amro-prijs voor Beste Non-Fictieboek 2008 won. Hij heeft bijna tien jaar van zijn leven gewijd aan het roerigste decennium van de vorige eeuw. In het lijvige werk De jaren zestig Een cultuurgeschiedenis maakt hij de balans op van de tijd waarin de babyboomers wortel schoten.