• Archief

Vijf verdachten aangehouden voor oplichting en/of drugs

HAARLEM De politie heeft donderdag 31 januari vijf verdachten aangehouden in verband met zaken als (online) oplichting, witwassen en diefstal. Bij de actie is onder andere beslag gelegd op dure horloges en een personenauto. De drugs werden in beslag genomen.

Het gaat volgens de politie om drie mannen uit de gemeente Haarlemmermeer en gemeente Bloemendaal van 51, 25 en 26 jaar oud. De 26-jarige verdachte wordt ook verdacht van het voorhanden hebben van drugs, evenals een 34-jarige vrouw uit Haarlemmermeer, die ook werd aangehouden. De vijfde verdachte is een 20-jarige man uit de gemeente Velsen. Zijn eventuele betrokkenheid wordt nog onderzocht.

ONDERZOEK De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van een onderzoek naar leden van lokaal gevestigde motorclubs. Er zijn drie woningen in de gemeente Haarlemmermeer en Haarlem strafrechtelijk doorzocht. Dit is gedaan in het kader van de verdenking van oplichting. De gemeente controleerde de panden op illegale bouw (bouw zonder vergunningen), de Belastingdienst was aanwezig om een belastingschuld te innen.

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op kostbare horloges en een dure personenauto. Dit zogenaamde 'conservatoire' beslag kan na een eventuele veroordeling onder meer gebruikt worden om geleden schade van de slachtoffers terug te betalen, bijvoorbeeld ter compensatie van de betaalde goederen die niet afgeleverd werden.

HENNEPLOLLY'S In een pand in Haarlem werd een grote hoeveelheid hennep aangetroffen. Hier werd de hennep ook verwerkt tot bijvoorbeeld hennepchocolade, hennepolie en henneplolly's. Ook vond de politie een hoeveelheid harddrugs. Hierbij ging het om ruim honderd pillen (vermoedelijk XTC).

Het onderzoek is gestart na enkele signalen van het Landelijke Meldpunt voor Internetoplichting (LMIO) van de politie. Het LMIO houdt zich sinds 2010 bezig met aan- en verkoopfraude op internet. Via de website Politie.nl kunnen benadeelden online aangifte doen. In het onderzoek en op de actiedag zelf werkten politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de gemeente Haarlemmermeer onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland samen. De douane verleende bij de actie bijstand met een geldhond.