• Deelnemers aan de Wandel4daagse Haarlem krijgen een stempel bij de stempelpost in natuurgebied Spaarnwoude.

    Sutiah van Netten

Vier dagen wandelplezier in de regio

HAARLEM De zevende editie van de Wandel4daagse Haarlem vond plaats tijdens het Hemelvaartweekend van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei. Honderden fanatieke wandelaars uit heel het land vertrokken vier dagen lang vanaf het startpunt Sporthal Kennemer Sportcenter om individueel of in groepsverband een wandeling te maken door de mooiste gebieden van Zuid-Kennemerland. De deelnemers liepen voor het goede doel Stichting Stofwisselkracht dat zich inzet voor kinderen met de diagnose stofwisselingsziekte.

Het wandelevenement bood de deelnemers elke dag een andere route aan met afstanden van 10, 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer per dag. De eerste twee dagen liepen de wandelroutes door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar het strand van Bloemendaal en Zandvoort. Op de derde dag maakten de wandelaars kennis met het recreatiegebied aan de oostkant van Haarlem langs de Mooie Nel richting Spaarndam en Spaarnwoude. Op de laatste dag liep de wandelroute door het historisch binnenstad van Haarlem. Deelnemers met de langste afstanden maakten een omweg via het Haarlemmermeerse bos en Cruquius.

,,In Nederland is de wandelsport erg populair vooral bij mensen boven de dertig jaar. Wandelen is goed voor de gezondheid. Het houdt de spieren soepel. Gemiddeld hebben per dag negenhonderd tot duizend deelnemers meegedaan aan de wandel4daagse. Het ging allemaal prima", aldus wandeltrainer Jan Tonneman van de organisatie Sport Wandel School. De organisatie van het wandelevenement kreeg hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers die ervoor zorgde dat alles goed verliep. Bij de stempelposten zaten vrijwilligers klaar om de wandelaars een stempel, een flesje water en fruit te geven.

De twaalfjarige Indy van de Ven heeft samen met haar grootmoeder Marianne Putten de route van twintig kilometer gelopen. ,,We zijn aan het oefenen voor de Nijmeegse Vierdaagse. De Haarlemse vierdaagse is een goede training", legt Indy uit. Ook het echtpaar Dirk en Lammie de Vries - Steensma uit Friesland zijn fanatieke wandelaars. Dirk: ,,We hebben genoten van de prachtige omgeving rond Haarlem. Er is veel afwisseling in natuur, duinen, strand, polders, rivieren en stad. Het maakt het wandelen heel erg bijzonder."