• De auto's staan geparkeerd tussen een woud van stempels die de dakconstructie moeten ondersteunen

    Henk van Ommeren

Parkeergarage in Haarlem-Noord nog steeds maar voor de helft te gebruiken

HAARLEM Na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven in 2017 werden er veel gebouwen in Nederland gecontroleerd op de mogelijke problemen met de betonconstructies. Een van deze gebouwen was de ondergrondse parkeergarage van het Marsmanplein in Haarlem-Noord.

Het resultaat van het onderzoek was dat de parkeergarage door de gemeente werd afgesloten. Korte tijd later werd deze weer opengesteld, echter door een groot aantal stempels waren er nog maar 50 van de 100 parkeerplaatsen over. De afgelopen twee jaar lijkt er weinig te zijn gebeurd. Een van de eigenaren van een bedrijf in het winkelcentrum Han Bouwens van Albert Heijn, is daar niet blij mee: "Voor u zit een gefrustreerde ondernemer. Eigenlijk is er de afgelopen twee jaar niets gebeurd. De ontwikkelaar en het vastgoedbedrijf, dat het complex al tijdens de bouw heeft gekocht, zijn sinds die tijd in discussie. De ontwikkelaar ontkent dat er problemen zijn en heeft twijfels over de rapporten. Het draait dus om de schuldvraag. Er zijn rapporten waaruit blijkt dat de kosten van het oplossen nogal aanzienlijk zijn." De HR manager van AH Bouwens, Peter Heemskerk vult aan: "In april is er een kort geding geweest tussen de ontwikkelaar en het vastgoedbedrijf. De rechter heeft de partijen opdracht gegeven om opnieuw om de tafel te gaan zitten. Sinds die tijd hebben wij niet meer gehoord. Ik weet niet of er door de rechter een deadline is gesteld."

De financiële gevolgen voor de ondernemers zijn aanzienlijk, vooral vanwege de beperkte mogelijkheden tot parkeren in de omgeving. Bouwens: "Die zijn achter het winkelcentrum zonder direct visueel contact. Heel onaantrekkelijk voor de bezoekers. Door deze omstandigheden heb ik de afgelopen twee jaar 15 procent minder omzet gedraaid. Mede ook omdat het plein boven de parkeergarage niet belast mag worden. Activiteiten zoals een braderie of een Sint Nicolaas feest kunnen dus niet plaatsvinden. Ik ben bang dat wij hierdoor de toeloop van klanten naar dit winkelcentrum definitief kwijtraken."

Als actief ondernemer heeft Bouwens zelf actie genomen. Het probleem is dat hij eigenlijk geen directe gesprekspartner is: "Het pand wordt gehuurd door Ahold, die het aan mij verhuurt, Als ondernemer wil dat er actie genomen wordt. Ik heb daarom een Ingenieursbureau ingeschakeld. Volgens dit bureau zijn de problemen eenvoudig op te lossen, zonder dat het consequenties heeft voor de parkeergelegenheid. Ook kan dit tegen aanzienlijk lagere kosten als volgens de vastgoedeigenaar. Hopelijk kunnen wij op basis van dit rapport op korte termijn in overleg om dit rapport te bespreken. Het kan en mag echt niet meer zo lang duren."

Het vastgoedbedrijf kon vanwege vakantieperikelen en omdat de inhoud van dit rapport hun nog niet bekend is, nog niet reageren.

Henk van Ommeren