• In de avond vertelde verhalenverteller Hisperienta met veel humor over de Haarlemse geschiedenis.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Veel verrassingen tijdens Zonta Walk

HAARLEM Serviceclub Zonta Kennemerland-Zuid organiseerde afgelopen zaterdag de Zonta Walk Haarlem, een avondwandeling van ongeveer drie kilometer vol verrassingen en entertainment door de mooiste straatjes van historisch Haarlem. Tijdens de wandeling werden de wandelaars vermaakt met zeventien zeer uiteenlopende optredens en acts. De wandelaars konden genieten van toneel, muziek, poëzie, buikdansen, kunst en theater. De opbrengst van het benefiet evenement gaat naar het project 'Help Haarlemse vrouwen naar een autonome toekomst' van Stichting Netwerkpro Haarlem.

Tijdens het welkomstwoord vertelde Sonja Schaper als voorzitter van Zonta Kennemerland-Zuid dat de wandeling speciaal is georganiseerd ten behoeve van het project van Stichting Netwerkpro Haarlem. ,,Deze sociale onderneming biedt vrouwen die uit de bijstand zijn een intensieve scholingsprogramma van drie maanden aan met als doel om hen te helpen aan werk. Empowerment van vrouwen is al honderd jaar een kernwaarde van Zonta, daarom willen we de stichting graag steunen", aldus Schaper.

Na deze woorden kon de Zonta Walk van start gaan. Er waren circa vierhonderdvijftig wandelaars die meededen aan de wandeling. Alle deelnemers kregen bij de inschrijving een felgele bloemenkrans om en een programmaboekje met de route erin. In groepjes gingen de wandelaars op pad. De route liep kris kras door de Haarlemse historische binnenstad langs de zeventien locaties met de daarbij horende optredens. Er was van alles te zien en te beleven.

In Museum Haarlem bracht gitarist Jean Zijta met veel gevoel zijn Franse melancholische chansons ten gehore. Er was ook veel aandacht voor de geschiedenis van Haarlem. Historisch Toneel Genootschap Haarlem, toneelgroep BeNde en verhalenverteller Guy Rocourt alias Hisperientia nam de wandelaars mee ver terug in de tijd. In de Egelantiertuin bracht Hakim Traïdia het publiek aan het lachen met zijn humor en pantomime spel. De Haarlemse stadsdichteres Willemien Spook droeg op bijzondere wijze haar gedicht 'Vogelvlucht' voor. Hierbij werd ze muzikaal begeleid door Maurice Ploem op de cello. De muzikanten van de Buurtsessies speelden vanaf een bootje op het water. Het publiek stond op de kade en zong de nummers enthousiast mee. De band Dja Fya met Surinaamse roots wist met hun opzwepende muziek het publiek aan het dansen en swingen te krijgen. De wandeling eindigde tenslotte na ongeveer twee uur bij de Gedempte Oude Gracht. De wandelaars konden daar vervolgens verder genieten van het Bloemencorso.