• De drie vaders die openlijk over autisme en hun kinderen spraken.

    Willem Brand

Vaders praten over autisme

HAARLEM Op Wereld Autismedag vond afgelopen week in Huis te Zaanen dankzij Patricia Slump een avond over autisme plaats. Drie vaders spraken in alle openheid over hun kinderen. Coen Bardelmeijer was met zijn muzikale bijdragen de hartverwarmende rode draad.

Willem Brand

Autisme komt in vele gradaties en kent vele kenmerken. De belangrijkste zijn dat iemand in zichzelf opgesloten zit, moeite heeft zich sociaal te gedragen, woorden letterlijk opvat, houdt van voorspelbaarheid, gevoel buiten de deur houdt en zich focust op details.

De zoon van Arthur heeft Asperger syndroom. ,,Ik wist dat het een vreemde jongen was, hij speelde altijd alleen. Als hij blij was, wapperde hij met zijn handen. Veel kleuters doen dat, maar hij is er nooit mee opgehouden. School was een ramp. Dan liep hij op het schoolplein met lange takken, verzonken in zijn eigen spel".

Dan was er het badritueel, altijd in het pikkedonker. Alle gaten en kieren werden afgeplakt. Vaak duurde het uren. Hoe blijf je betrokken? Dat was de vraag die Arthur zich vaak stelde. Ja, hij kon ook van hem genieten als hij liedjes zong en daar helemaal in opging. Samen met vijf andere ouderparen kochten Arthur en zijn vrouw een huis en regelden ze begeleiding. Maar direct na de verhuizing stortte zijn zoon in. Hij leeft nu ’s nachts en komt nauwelijks meer buiten.

Jan vertelt over Laura en over het feit dat ze niet van druk, veel en nieuw houdt. Dat ze alles letterlijk neemt, is soms komisch. Niet zwart rijden betekent dat je niet in het donker mag rijden. Wat kunst is? Laura: ,,Je hebt kunsttanden, kunstbenen, dus kunst is nep". Jan benadrukt ook dat de andere kinderen in het gezin aandacht tekort komen.

Het verhaal van Asperger Daniël is een wondertje. Vader Ed: ,,Diagnose is een etiket, tegelijk heeft het mij en vooral hem geholpen". Daniel wilde over zijn ‘beperking’ leren en maakte daar op de havo een winnend werkstuk over. Nu studeert hij zelfs toegepaste psychologie! Coen zingt toepasselijk ‘Change your heart, it will astound you.’