• Eigen Foto

Uurtje Klassiek in de binnenstad

HAARLEM In De Vishal wordt zondag 2 juni gestart met het tweede seizoen van de serie zomerconcerten 'Uurtje Klassiek' in de binnenstad. Deze serie van zes zondagmiddagconcertjes trok vorig jaar veel enthousiaste bezoekers. Dit jaar omvat de serie zes concerten in De Vishal en twee concerten in het gebouw van Zang en Vriendschap. Vorig jaar deed Grand Hotel Frans Hals nog mee, maar de capaciteit van deze locatie was te beperkt voor het toegenomen aantal bezoekers.

De serie bestaat ook dit jaar uit zes concertjes van een uur, op zondagmiddagen in juni, juli en augustus. Hierin krijgen jonge professionele musici, prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, de gelegenheid om in de zomermaanden in Haarlem een afwisselend klassiek repertoire ten gehore te brengen. Zij spelen kamermuziek uit veelal de romantische periode, met ook wat moderne accenten. Er komen optredens van jeugdige duo's en solisten en ook van een nieuw jong strijkkwartet. Voor iedereen wel wat wils.


Het openingsconcert op zondag 2 juni in De Vishal wordt van 16.00 tot 17.00 uur verzorgd door het Viride Kwartet: een super jong strijkkwartet dat in 2017 is opgericht door vier studenten aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het bestaat uit de violisten Salomé Bonnema (2001) en Iris Kengen (2000), altviool Sedna Heitzman (2000) en cellist Jurre Koopmans (2002). Zij namen individueel al aan diverse concoursen mee, en wonnen samen - als kwartet - in 2018 een tweede prijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Zij spelen werken van Mendelssohn, Haydn en Dvorák, en een pittige compositie van Piazzolla.

Het optreden is gratis toegankelijk. Na afloop is er wel een deurcollecte om de kosten te kunnen dekken.