• Een van de topstukken is de studie van het gezicht van een jonge vrouw.

    Eigen Foto

Unieke stukken Da Vinci in Teylers Museum

HAARLEM Haarlem beleeft dit najaar een ware cultuurexplosie. Zo vieren de Stadsschouwburg en de Toneelschuur hun verjaardagen met feestprogramma's, presenteert het Teylers Museum tekeningen van Leonardo da Vinci, exposeert het Frans Hals Museum werken van Manet en Van Gogh en spelen Spinvis, Maaike Oubotter en Grandbrothers op het Take Me to Church Festival. De expositie in het Teylers Museum met tekeningen van Leonardo da Vinci loopt van 5 oktober tot en met 31 december.

Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) in het Teylers museum is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Het is de aftrap voor een wereldwijd Da Vinci jaar met tentoonstellingen, symposia en andere activiteiten vanwege het vijfhonderdste sterfjaar van Leonardo. Met bruiklenen uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Magyar Nemzeti Múzeum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre in Parijs en het Uffizi in Florence organiseert het museum een imposante tentoonstelling met werk van de meester waarvan het overgrote deel nog nooit in Nederland te zien is geweest. Een van de topstukken is de studie van het gezicht van een jonge vrouw; waarschijnlijk een voorstudie voor het schilderij de Madonna in de grot dat nu in het Louvre in Parijs hangt. 'Het Laatste Avondmaal' kan als fresco uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn op de tentoonstelling.

Met een buitenexpositie in de Gouden Straatjes verbindt 'Haarlem viert cultuur' de komende weken twee toptentoonstellingen in Teylers en het Frans Hals Museum. Laatstgenoemd museum opent zaterdag 13 oktober namelijk ook een spraakmakende tentoonstelling van buitengewoon kaliber: Frans Hals en de Modernen. Fjodor C. Buis, bekend van zijn prachtige boek 'Dienaren van de Kroon', fotografeerde bekende Haarlemmers in Frans Hals-stijl en inwoners van het Toscaanse plaatsje Vinci voor het doek van de Mona Lisa. Zo ontstonden vijftien duoportretten op groot formaat van bijvoorbeeld ijsmakers, kroegbazen, kunstschilders en de burgemeesters van Haarlem en Vinci. Combitickets zijn te koop via www.franshals-leonardodavinci.nl.