• Eigen Foto

Unieke ansichtkaarten te zien in Kathedraalmuseum

HAARLEM In het Kathedraalmuseum (Leidsevaart 146) is tot en met 26 oktober de tentoonstelling '150 maal De Kathedraal' te zien. Onlangs verwierf het Kathedraalmuseum een unieke verzameling: bijna 150 historische ansichtkaarten uit de periode 1900-heden, die allen de kathedraal tonen. Oud-haarlemmer Joep van Ommeren verzamelde ze gedurende tientallen jaren. De expositie is aangevuld met enkele andere 'aanzichten' van de kathedraal.

Hiermee wordt een prachtig beeld van de bouwgeschiedenis van de kathedraal gegeven. Het oudste paar ansichtkaarten toont het gebouw nog zonder koepel en transept; die kwamen pas in 1906 gereed. De twee hoge torens stammen uit de jaren 1927-1930; ansichtkaarten van eerdere jaren laten zien dat er aanvankelijk twee lage 'noodtorens' waren gebouwd.

Oude interieurfoto's tonen hoe leeg de kerkruimte aanvankelijk was. Ook de veranderende omgeving van de kathedraal is goed van de kaarten af te lezen. Oorspronkelijk stond het gebouw in een nog nauwelijks bebouwd stuk Haarlem, zodat de kathedraal van ver in zijn geheel zichtbaar was. Ook lag er aanvankelijk een speeltuintje met schommels waar zich nu de omheinde plebanie-tuin bevindt. Geleidelijk werd de Nieuwe Bavo omringd door woningbouw, en uiteindelijk geheel opgenomen in het Haarlemse stadsbeeld.

Het museum is dagelijks van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Entree via hoofdportaal westzijde, tussen de twee torens aan het Mgr.Bottemanneplein. Ruime parkeergelegenheid is op het Emmaplein aanwezig. De entree bedraagt 4 euro, kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie op www.kathedraalhaarlem.nl