• Spontaan begint Hoenderdos het openingsnummer te zingen.

    Henk van Ommeren

Ton Hoenderdos hoopt op landelijke doorbraak

BLOEMENDAAL Enkele jaren geleden trad Ton Hoenderdos voor het eerst op, waarbij hij zich vooral richtte op de inwoners van Bloemendaal. Met zijn nieuwste theatershow wil hij meer over de grens gaan en landelijke bekendheid veroveren.

De in Haarlem geboren Hoenderdos heeft zijn hele leven al in de omgeving gewoond. Na zijn trouwen betrok hij met zijn vrouw Ans een gemeentelijk monument in Bloemendaal. Daar wonen zij nog steeds. Wat opvalt is de enorme piano op de eerste verdieping. Hoenderdos: ,,Het was best een klus om deze piano op zijn kant door een smal verhuisraam naar binnen te krijgen. Voor mijn optredens gebruik ik daarom een van de twee elektrische piano's die in mijn huiskamer staan."

Hoenderdos heeft een opleiding Industrieel Ontwerper op de Universiteit van Leiden genoten. Samen met zijn vrouw kon hij daar aan het werk op het gebied van woningmarkt en volkshuisvesting. Hoewel zij in dienst waren van de universiteit, werd hun salaris in feite betaald door de opdrachtgevers. In 1994 promoveerden zowel Hoenderdos als zijn vrouw met een proefschrift over woningmarkt en volkshuisvesting. Omdat zij inmiddels twee dochters hadden, werkten zij in duobaan ieder voor 50 procent. In die jaren kwam hij in contact met de muziek. Een opleiding op dat gebied had hij niet. Alleen door de Koorschool was hij in staat om muziek te lezen. Wel merkte hij dat hij gevoel voor muziek had en gemakkelijk ook stukken in zich opnam en kon naspelen.

De duobaan die Hoenderdos samen met zijn vrouw had, werd steeds lastiger. Daarom besloot hij om zich bezig te gaan houden met muziek en theater. Schrijven was voor hem al heel lang een leuke hobby. Dit kwam goed te pas bij het maken van een theaterstuk. Daarbij doet hij bijna alles zelf, de animaties, de tekst en de muziek. Ook begeleid hij zichzelf bij het zingen.

Enkele jaren geleden kwam hij met een theaterstuk dat vooral gericht was op de inwoners van Bloemendaal. ,,Het stuk heette 'Domweg gelukkig in Bloemendaal'. Een stuk wat ging over een Amsterdamse familie die naar Bloemendaal verhuisde. In het stuk komen alle zaken aan de orde die je ook in het normale leven tegenkomt. Van emoties tot ironie."

Inmiddels heeft Hoenderdos een nieuw theaterstuk geschreven. Dit is een stuk dat ook elders in het land gespeeld kan worden. ,,Het stuk heet 'Blind date'. Het gaat over een zoektocht naar iemand anders. Het is soms heel geheimzinnig en onderweg in het verhaal kom je van alles tegen. Het is eigenlijk een lied vertelling vol herkenning en pijn. Humoristisch, emotioneel en soms zelfs wel verdrietig. Alle gevoelens komen aan de orde." Als hij het leuke animatiefilmpje voor het begin van de voorstelling laat zien, begint hij spontaan en vol overgave het bij behoorde nummer te zingen. Als hij uitgezongen is vertelt hij dat hij hoopt met deze voorstelling ook landelijk iets te kunnen doen. Tijdens zijn optreden worden er opnamen gemaakt, die gebruikt kunnen woorden voor een landelijke promotie.

De theatershow zal twee keer worden opgevoerd in het Haarlemmerhout Theater en wel op 11 en 12 april vanaf 20.15 uur. De theatershow duurt ongeveer 2 uur. De licht en geluidstechniek hoeft Hoenderdos daar gelukkig niet zelf te doen. Op de dag van de eerste voorstelling zal hij samen met de technicus alles nog. Tijdens de show zelf, krijgt hij hulp van zijn vrouw. Zij bedient onder andere de computer. Het theater heeft ongeveer negentig zitplaatsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inlichtingen Haarlemmerhouttheater.nl.