• Fotogroep Haarlem

Tiende editie Haarlem Duurzaam Festival

HAARLEM Platform De Groene Mug verzorgt samen met partners het Haarlem Duurzaam Festival. De tiende editie wordt zondag 1 oktober van 12.00 tot 17.00 uur op de Grote Markt gehouden. Om het lustrum te vieren, is de markt in een nieuwe stijl gegoten; met meer activiteiten, sprekers en muziek.

,,We weten dat het anders moet, we willen het ook wel, maar hoe?'', stelt de organisatie. Bezoekers kunnen gratis genieten en meedoen om die vraag beantwoord te krijgen. Bij de meeste stands is wel iets te beleven. ,,Het Haarlem Duurzaam Festival is er om Haarlemmers te inspireren.''

ZONNEPANELEN Bezoekers kunnen meer te weten komen over inductiekoken. ,,Op het menu staan pannenkoeken, voor jong en oud. Men kan ervaren hoe het is om zo te koken in plaats van op gas.'' Belangstellenden wordt de mogelijkheid geboden om gratis een online woningcheck te doen bij de kraam van Huizenaanpak. ,,Ter plekke is die met een adviseur te bespreken.'' In de bus van NZH Vervoer Museum is te bekijken of zonnepanelen op het dak van een ander bij de persoonlijke beleving past. In De Vishal (Grote Markt 20) vertellen inspirerende gasten hun verhaal, samen met vertegenwoordigers van Creatieve Universiteit Haarlem. Hoe kan je als consument, bedrijf of overheid je gedrag kantelen? Hoe krijgen we met z'n allen Haarlem klimaatneutraal in 2030 en aardgasvrij in 2040? Deze en andere grote vragen komen voorbij.

Voor kinderen zijn er verschillende activiteiten, waaronder knutselen met restmaterialen bij de kraam van MooiZooi. Door middel van een interactief spel is te leren welk afval waarbij hoort. Daarnaast staan schminken, een draaimolen, een minizweefmolen, eendjes vissen en bungy gym voor de jongste generatie op het schema. Livemuziek, drankjes en hapjes - daaronder insecten van Bugalicious - maken het geheel compleet. Speciale activiteiten zijn de onthullingen door wethouder Cora-Yfke Sikkema van de nieuwe festivalnaam en de Haarlemse Klimaatmeter. Om 16.00 uur wordt het Groene Lintje uitgereikt aan betrokkenen bij een duurzaam initiatief. Vanaf 17.15 uur draait de film 'Tomorrow' in Pathé Haarlem (Zijlvest 41-43). Meer informatie staat op www.degroenemug.nl.