• Pas 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord, werd het dagboek van Etty Hillesum gepubliceerd.

    Eigen Foto

Theater na de Dam in Caprera met fragmenten uit dagboek Etty Hillesum

BLOEMENDAAL Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Caprera (Hoge Duin en Daalseweg 2) zal schrijfster Nelleke Noordervliet zaterdag 4 mei fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum voordragen. Pianiste Hanna Shybayeva zal deze voordracht muzikaal omlijsten met muziek van Chopin, Skriabin en Rachmaninov. De bijeenkomst wordt onder de kap gehouden, kleinschalig met stoelen op het podium.

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli's eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als Tine of De dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Vervolgens publiceerde ze veelgeprezen romans als Het oog van de engel, De naam van de vader, Uit het paradijs, Pelican Bay, Snijpunt en Zonder noorden komt niemand thuis. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. In 2018 werd haar de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs toegekend voor haar gehele oeuvre.

Pas 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord, werd het dagboek van Etty Hillesum gepubliceerd. Zij beschrijft haar persoonlijke, innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de holocaust. Het boek is niet alleen een sterk persoonlijk document, maar geeft ook enig inzicht in de wijze waarop de anti-Joodse maatregelen en deportaties in die jaren op joden zelf zijn overgekomen.

De Nederlandse/Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Door de jaren heen groeide Hanna van 'wonderkind' uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als haar optreden als kamermuziekpartner.

Kaarten zijn voor 15 euro verkrijgbaar via www.caprera.nu