• Eigen Foto

Tekeningen Joseph Bruyn in kleinste museum

HAARLEM Gastcurator en verzamelaar René Swertz opent vrijdag 8 september om 15.00 uur zijn tentoonstelling in het Kleinste Museum van Haarlem (Gedempte Oude Gracht 119). In het museumpje zijn een selectie uit de ruim honderd tekeningen, schilderijen en foto's te zien in de abstracte en surrealistische stijl van Joseph Bruyn.

Haarlemmer René Swertz begon met het aanleggen van zijn verzameling na een reorganisatie bij Johan Enschedé, waar hij werkzaam was. Zijn eerste aanschaf in 2014, een bijzondere airbrush 'zonder titel 6', hangt in de tentoonstelling. Over zijn liefde voor het werk van Joseph Bruyn zegt hij: ,,Van de werken die ik kocht veroverden vooral de vroege werken van Joseph Bruyn een bijzondere plek in mijn hart. De surrealistische mix van sciencefiction en het Afrikaanse tribale in de schilderijen vond ik meteen erg mooi. Daarnaast zijn er veel tekeningen met een politiek kritische noot en een humor die mij aanstaat, karikaturen en Dali-achtige woestijnlandschappen.'

Joseph Bruyn (1950 Monrovia (Liberia) - 2005 Maarn) is schilder en lithograaf met als belangrijkste onderwerp surrealisme / buitenaardse wezens. Toen Swertz eenmaal begon met het aankopen van het werk van Joseph Bruyn heeft hij alles wat een voor een goede prijs werd aangeboden aangeschaft. Zodoende toont zijn verzameling de evolutie van het werk van Bruyn van midden 70 tot eind 80. De verzameling van is voor het eerst in de openbaarheid te zien.

Het Kleinste museum van Haarlem is 24 uur per dag geopend en te bezichtigen vanaf de stoep. Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van een min of meer bekende Haarlemmer.