• Willem Brand

't Paleis geopend bij De Baan

HAARLEM Onder grote belangstelling is donderdag 11 april bij De Baan dagbesteding ’t Paleis geopend. Vanaf begin januari kunnen mensen met een beperking er overdag terecht.

Willem Brand

Met die dagbesteding hebben stichting De Baan en stichting Philedelphia de handen ineen geslagen. Onder begeleiding van een activiteitenbegeleider en vrijwilligers worden er vijf dagen per week creatieve werkzaamheden verricht en kleine klusjes gedaan.

Vrijwilligster Liesbeth Cluistra vertelt dat er drie naaimachines gebruikt worden om cadeau-artikelen te maken. Zij laat de pannenlappen en vlaggenlijnen zien. Het plan is ook om in de buurt te gaan tuinieren. Pieter, die samen met Gerrit en Esmée de opening verrichtte, is een van de mensen die de naaimachine kan gebruiken. Hij vertelt dat hij op een textielatelier fietsbandtassen en schorten maakt. Op de dagbesteding heeft hij het helemaal naar de zin.

Esmée Bastiaans wordt in september achttien en gaat dan van Mytylschool De Parel af. Moeder Erica: ,,Ze loopt hier stage en vindt het erg leuk. Het is een hele gemengde groep, haar vriendin Fleur komt hier ook. Het is heel fijn dat dit erbij gekomen is. Het is kleinschalig én in de wijk".

Esmée’s vader vertelt dat zij in haar rolstoel de uitnodigingen in de buurt heeft rondgebracht. ,,Projectleider Annemarie zei: Kom er maar bij. Het idee dat zij voor iemand in de wijk boodschappen doet of de boomspiegels van plantjes voorziet, zal haar zelfstandigheid bevorderen".

Liesbeth:,,Ik word er blij van als ik een arm om me heen krijg en een deelnemer zegt: Ik heb het zo naar mijn zin. Ze helpen elkaar, de een is handig in het lijmen van papier, de ander vindt het leuk om op de naaimachine te trappen en een derde kan naaien".

Het mes snijdt voor Philedelphia aan twee kanten. In Haarlem beheert zij negen woningen met zeven tot veertien cliënten. Die mensen kunnen – jong, gepensioneerd of op zoek naar daginvulling – bij ’t Paleisje in de Koninginnebuurt terecht.

Info Annemarie Verhagen, 06 2393 0571