• V.l.n.r. Lily van Putten, Emma Jansen, Anne Koppert, Sacha Titsing en Ilse Wilderom

    Willem Brand

Studenten werven chauffeurs

HAARLEM Veertig studenten van het Nova College van de opleiding theater en dans hebben in het kader van een burgerschapsproject een wervingsactie voor vrijwillige chauffeurs gedaan. In een aantal wijken gingen ze voor organisaties als Haarlem Effect/Ecosol, Buuv, Dock en Vrijwilligerscentrum Haarlem langs de deuren.

Willem Brand

Vooraf hadden ze zich in ‘t Trionk, trefpunt voor ouderen in Haarlem-Zuidwest, voorbereid. Anne Koppert (17): ,,We deden dat door een rollenspel te doen om het soepel te leren brengen. De vraag was ook hoe reageer je op dementerende of dronken mensen en hoe op de vraag: kom je even binnen?"

Sacha Titsing (16) vertelt dat er ouderen aanwezig waren aan wie ze hebben gevraagd hoe de ideale chauffeur eruit ziet. Nou, vriendelijk en prettig in de omgang. Ilse Wilderom: ,,Een vrouw zei dat de chauffeur sexy moest zijn. Ze viel zelf bijna van haar stoel van het lachen".

De wervingsactie was het derde en laatste onderdeel van de module burgerschap, vertelt Imelda de Jonge van bureau Onderwijs Store die samen met collega Paulien Klap de begeleiding deed. Bij het onderdeel ‘politiek’ was Robert Berkhout van Groen Links uitgenodigd en hadden de leerlingen liedjes en gedichten gemaakt. Het tweede onderdeel ging over deeleconomie.

Het langs de deur gaan viel niet altijd mee. Anne: ,,Een stewardess gaf aan dat we in een buurt met jonge gezinnen zaten". Ilse: ,,Ik vond het heerlijk om op straat te lopen en mensen aan te spreken". Sacha vat samen: ,,De meeste mensen vonden het een goed idee, maar zeiden geen tijd te hebben".

Toch hebben de studenten totaal 25 inschrijvingen gescoord. Een puike prestatie, vond Chris Rabbers van VWC. De wervingsactie werd afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in ’t Trionk. De ouderen kregen liedjes en sketches voorgeschoteld en uit handen van wethouder Jur Botter ontvingen de leerlingen een certificaat.