• Archief

Studenten Koor maakt tijd in optreden

HAARLEM Het Haarlems Studenten Koor is terug met een nieuwe voorstelling over de tijd. De voorstelling 'HSK Maakt Tijd!' gaat het over tijdsdruk, tijdsbeleving en tijdsloosheid. Dit alles wordt omgezet in zowel muziek als in theater. Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni wordt de voorstelling vanaf 20.15 uur uitgevoerd in de Doopsgezinde Kerk (Frankestraat 24).

Chronos en Kairos komen uit de Griekse Mythologie en gaan over twee vormen van tijdsbeleving; Chronos staat voor de lineaire, meetbare tijd. De tijd waarin we doel- en resultaatgericht te werk gaan en de tijd waarvan we altijd te weinig hebben. Bij Kairos gaat het daarentegen om de innerlijke tijdsbeleving. Het gaat om een gevoel van tijdsloosheid of in het moment zijn. Chronos en Kairos zijn beide waardevolle tijdsbelevingen; het gaat het om het vinden van de juiste balans. Een balans tussen innerlijke tijd en lineaire tijd, de balans tussen actie en bezinning. Toch is vooral Chronos in onze westerse wereld aanwezig. Kairos staat soms erg ver van ons af. Vrije momenten worden al snel opgevuld met televisie, social media en games. Agenda?s staan vol met afspraken en iedereen roept dat ze het zo druk hebben. De reden voor het HSK om TIJD te maken.

Voor deze voorstelling werkt het Haarlems Studenten Koor samen met onder andere Marius Bruijn, theatermaker en acteur in deze voorstelling, en met Joshua Aaron voor de muzikale begeleiding en soundscapes. In de voorstelling wordt een bewerking gebruikt van de tekst 'De Denderende Tijd' van Floor Lene van het Nieuw Utrechts Toneel. Deze toneelpassages worden gespeeld door de koorleden zelf. Natuurlijk wordt er weer veel gezongen. Het publiek kan stukken van Ola Gjeillo, Eric Whitacre en Morten Lauridsen horen over het thema tijd en geheel volgens traditie vindt er weer een wereldpremière plaats.

Kijk op www.haarlemsstudentenkoor.nl/zomerconcert-2019/ voor meer informatie.