• Roduner gaat voor een groener en duurzamer Haarlem.

    Archief

Structuurvisie is 'eerste stap' voor vergroening

HAARLEM De gemeente Haarlem heeft met het aannemen van de structuurvisie openbare ruimte (SOR) een eerste stap gezet in het vergroenen en verduurzamen van de stad. Dat stelde wethouder Floor Roduner afgelopen donderdag tijdens de eerste raadsvergadering van het jaar. Wel zei Roduner dat er de komende tijd relatief meer geld in onderzoek naar nieuwe projecten zal moeten worden geïnvesteerd. Maar als het aan het college ligt, betekent dat dat er later in deze raadsperiode meer projecten daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd.

Diverse oppositiepartijen merkten op dat er in Haarlem structureel iets aan het OV zal moeten worden gedaan. ,,De stad kraakt onder de hoeveelheid openbaar vervoer. We zullen daar echt iets aan moeten gaan doen, anders kan Haarlem dat over een paar jaar niet meer aan", pleitte Gertjan Hulster van de Actiepartij. Hij diende daarom samen met de Christenunie en de SP een amendement in om een studie naar het OV in de stad te beginnen.

Volgens Frits Garretsen (fractievoorzitter SP) is dit van belang omdat steeds meer jonge mensen geen auto meer hebben en in plaats daarvan afhankelijk zijn van bus en trein. Frank Visser van de Christenunie gaf aan dat zo'n onderzoek handig zou kunnen zijn om te lobbyen bij bijvoorbeeld de provincie als er geld moet worden gevonden voor nieuwe projecten, maar het amendement dat de drie partijen tijdens het debat indiende haalde het niet. Ook een amendement van Trots Haarlem om meer openbare toiletten in Haarlem te realiseren kreeg niet voldoende steun van de raad.

De coalitiepartijen toonden zich erg positief en trots over de structuurvisie. Bas van Leeuwen (D66) noemde de aanpak van het donkere Spaarne en het realiseren van een 'tiny forest' als voorbeelden van mooie projecten waarmee de gemeente de komende tijd aan de slag zal gaan. GroenLinks stelde voor om eventueel een prijsvraag uit te schrijven om een locatie voor dat tiny forest te vinden. De SOR bevat 41 projecten waarmee de stad zich de komende tijd zal bezighouden.