• De Stroomboot.

    Eigen Foto

Stroomboot vaart weer dagelijks

HAARLEM Het populaire fiets-en voetgangerspontje tussen de Haarlemse Zuid Schalkerweg en Theehuis de Cruquius is sinds 1 april weer in de vaart. De 'Stroomboot' vaart dagelijks tot 1 oktober van 10.00 tot 18.00 uur. Het overzetten is gratis en ook voor rolstoelers toegankelijk.

Het aluminium pontje vaart sinds 1998 en wordt bemand en onderhouden door zo'n veertig vrijwillige schippers. Bij toerbeurt zetten ze na een gedegen opleiding zo'n 20.000 passagiers per seizoen over. De veerpont heeft twee schroeven en wordt aangedreven door twee elektromotoren. De energie daarvoor wordt geleverd door zes zonnepanelen op het dak. Groene stroom dus. Op sombere dagen wordt het pontje 's avonds in de stalling zo nodig aangevuld met stroom aan de wal. De afgelopen winterperiode werd gebruikt om het pontje in optimale staat voor het nieuwe seizoen te krijgen. Ook de beide steigers en de schutting kregen een opknapbeurt.

Per afvaart mogen maximaal twaalf passagiers worden vervoerd. Tijdens de overtocht is plaats voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. De pont heeft aan beide kanten een oprijplaat, waardoor ook rolstoelen en scootmobiels makkelijk toegang hebben. De overtocht duurt zo'n 5 minuten. Genoeg tijd voor een praatje, het is altijd gezellig aan boord. Tijdens warme en zonnige zomerdagen is er soms een korte wachttijd; het aantal passagiers kan dan oplopen tot zeshonderd per dag. De overtocht is gratis, er is een fooienpot voor de bemanning, die aan het eind van seizoen eerlijk verdeeld wordt.

De 'Stroomboot' wordt in de vaart gehouden door de Stichting Fietsvoetveer Zuid Schalkwijkerweg – Theehuis Cruquius. De gemeentes Haarlemmermeer en Haarlem en sponsoren zorgen voor de benodigde financiën, evenals een aantal donateurs. Voor minimaal vijf euro per jaar is het mogelijk om donateur van de Stichting te worden.

Voor meer informatie: www.destroomboot.nl