• Archief

Strandfeesten bij Vroeger mogen toch doorgaan

BLOEMENDAAL De gemeente Bloemendaal had beachclub Vroeger verboden om afgelopen weekend feesten te organiseren. De voorzieningen rechter in Haarlem besloot de vrijdag daarvoor echter dat de gemeente deze club geen dwangsom op mocht leggen voor elk feest wat georganiseerd wordt.

Al jaren lang worden er al strandfeesten georganiseerd door de beachclubs. Deze zijn uitermate populair en trekken veel bezoekers. Echter, volgens burgemeester Elbert Roest is de balans zoek. Overmatig drugs- en alcoholgebruik maken dat de situatie onbeheersbaar wordt. Volgens de gemeente is hierdoor de openbare orde en veiligheid in het geding. Bovendien kost het extreem veel inzet van politie. Vorig najaar besloot de gemeente Bloemendaal dat het aantal feesten van de beachclubs beperkt moesten worden tot tien per jaar. Daarbij zouden er zes gezamenlijke en vier eigen feesten mogen komen. Als overgangsregeling mochten er dit jaar nog zestien feesten worden georganiseerd.

Een aantal van de beachclubs ging akkoord met de overgangsregeling. Dat gold niet voor de club Vroeger. Drie in maart geplande feesten mochten volgens de gemeente niet doorgaan. Er werd een dwangsom opgelegd. Dit houdt in dat Vroeger een aanzienlijk bedrag moest betalen als het de feesten toch door liet gaan. De eigenaar van Vroeger ging in beroep en won de rechtszaak. De rechter bepaalde dat er geen vergunning nodig was, doch alleen een melding per feest aan de gemeente. Dit om de gemeente de gelegenheid te geven de nodige maatregelen op gebied van openbare orde en veiligheid te kunnen nemen.

Vorige week besloot de gemeente opnieuw een dwangsom op te leggen. Vroeger ging weer in beroep. Afgelopen vrijdag, vlak voor het weekend waarin twee feesten gepland waren, kwam de zaak voor bij de voorzieningen rechter. Deze was van mening dat alle geplande feesten tot 1 juli mogen plaatsvinden. Waarom deze termijn gesteld is, wordt deze week duidelijk als de motivering van de rechter openbaar wordt.