• NH Nieuws

Statushouders aan het werk als buschauffeur

HAARLEM Het beroep buschauffeur lijkt niet erg populair meer onder jongeren. Vervoerbedrijven hebben de grootste moeite om personeel te vinden en zoeken daarom naar alternatieven. Samen met Vluchtelingenwerk Haarlem probeert Connexxion in Haarlem daarom vluchtelingen enthousiast te maken voor een baan als buschauffeur. 

De 33-jarige Charles Olawale uit Nigeria was een van de eerste statushouders die in 2016 als volwaardig chauffeur aan de bak kon in Haarlem. "Ik ben blij met mijn werk, ik geniet elke dag." Als het aan hem ligt, blijft hij nog wel even rondrijden in Haarlem "Ik wil tot aan mijn pensioen bij Connexxion blijven werken." 

VLUCHTELINGENWERK "Het initiatief is een samenwerking tussen vluchtelingenwerk Haarlem en Connexxion. Door middel van een jobcoach worden de enthousiastelingen begeleid bij hun zoektocht naar een nieuwe baan in Nederland. Het is voor hen in de praktijk lastiger om in contact te komen met potentiële werkgevers en daar moet dit initiatief iets aan veranderen, meldt NH Nieuws.

Binnen een periode van zeven weken worden de kandidaten opgeleid tot volwaardig buschauffeur. Bij de Connexxion Academy, die de buschauffeurs opleidt, zeggen ze over de statushouders: "Je merkt dat zij heel gemotiveerd zijn en dat zij misschien wel extra hun huiswerk doen. Ze zijn heel ijverig, en daar zijn we heel blij mee." 

NH Nieuws, mediapartner van het Haarlems Weekblad, maakte bovenstaande reportage.