• In het midden Johanna Steen tussen de kunstenaars, de gastcurator en de gastspreker Jaap Ploos van Amstel.

    Henk van Ommeren

Start seizoen kunstcentrum De Kolk

SPAARNDAM Bij de start van het nieuwe seizoen met exposities in Kunstcentrum De Kolk trad Harry Swaak vorige week op als gastcurator. Hij selecteerde drie kunstenaar de gedurende drie weken hun werken ten tentoonstellen in het pand langs de Westkolk in Spaarndam.

Afgelopen najaar bestond Kunstcentrum De Kolk precies tien jaar. Een jubileum dat uitgebreid gevierd werd. Bij de opening van het nieuwe seizoen in de Oude Kerk in Spaarndam presenteerde de drijvende kracht achter het Kunstcentrum, Johanna van Steen, de bezoekers naast de koffie op een chocolaatje met een tien daarop. Harry Swaak kreeg daarna de gelegenheid om de ongeveer zestig belangstellenden toe te spreken, iets wat hij kort hield. ,,Dit is de eerste keer dat ik als gastcurator op mag treden. Mijn inbreng in deze tentoonstelling is slechts heel gering. Ik heb dan wel de kunstenaars geselecteerd maar de inrichting en de organisatie is in handen van de kunstenaars en de vrijwilligers van het Kunstcentrum.”

De bekend 91-jarige Haarlemse kunstenaar Jaap Ploos van Amstel ging in op de kwaliteiten van de drie kunstenaars: Alice Brasser, Ronald Ruseler en Helmuth van Galen. Daarbij kwam uitgebreid het thema van de tentoonstelling aan de orde: 'Land'. Volgens hem werd eigenlijk pas begin 17e eeuw het landschap een thema in de schilder en tekenkunst. Alice Brasser bracht afgelopen jaar een boek uit genaamd: 'Gedroomd land'. Een uitgebreide verzameling van schilderijen en tekeningen. Ronald Ruseler doet zijn inspiratie doet hij vooral op in verre reizen over de hele wereld zoals naar de Andes en Antarctica. Helmuth van Galen houdt zich sinds 2000 bezig met het thema buitenruimte, waarin vergezichten in gestapelde horizontale banen te zien zijn.

Kunstcentrum De Kolk is ieder weekend geopend van 12.00 tot 17.00 uur op de Westkolk 4 in Spaarndam.