• De energie spat van het podioum bij een optreden van de Yamato drummers.

    Eigen Foto

Spetterende drumsensatie in Stadsschouwburg

HAARLEM De wereldberoemde Yamato Drummers touren in het voorjaar de hele wereld over met hun nieuwe show 'Passion ofJhonetsu', een atletisch en muzikaal spektakel met naast de drums, veel aandacht voor kostuums, vormgeving en belichting. Het gezelschap geeft in Nederland maar liefst 33 optredens, waaronder zondag 19 mei in de Stadsschouwburg.

Intens fysieke kracht ontmoet in dit programma verfijnde subtiliteit. De drummers voeren het publiek moeiteloos mee in hun ritmische wereld, dankzij hun grootse en meeslepende spel waar de uitbundige energie en kracht letterlijk en figuurlijk van afspat. Ongeremde dynamiek, vertederende humor, delicate verstilling en gedisciplineerde perfectie zijn de ingrediënten die Yamato, the Drummers of Japan, aan de top hebben gebracht. Waar ook ter wereld, schiet het publiek uit de stoel om de drummers te bedanken met een overweldigend applaus voor het onvergetelijke concert.

Yamato werd in 1993 opgericht in Asuka-Japan en zij verenigen de combinatie van de eeuwenoude traditie van Taiko drummen met de verkenning van nieuwe mogelijkheden om deze majestueuze wadaiko te bespelen. Yamato is een erkende pionier in de wereld van de Taiko omdat zij vanaf hun oprichting hebben gebroken met de traditionele begrenzingen aan stijl door ook vrouwelijke drummers in het gezelschap te hebben. Het gezelschap bestaat tijdens deze tour uit zes jonge vrouwen en zes jonge mannen. Afgelopen jaar beleefden zij hun 25-jarig jubileum en inmiddels hebben zij al ruim 3500 concerten gegeven in meer dan 54 landen met wereldwijd meer dan 7 miljoen bezoekers.

Zowel fysiek als mentaal zijn de drummers ijzersterk. Het bespelen van de soms manshoge trommels die een halve ton per stuk wegen is een combinatie van technische beheersing én topsport. Alleen door intensieve training en uiterste concentratie bereiken de leden van Yamato de fysieke conditie, die hen in staat stelt deze inspanning te leveren. De trommelaars verliezen elk zo'n twee liter vocht per voorstelling.

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.theater-haarlem.nl