• V.l.n.r. Rikkert van Assouw, Jacobien Hoogeland, Peter Govers en Paul Derks.

    Willem Brand

Speeltuin Elba viert 70-jarig bestaan met buurtfeest

HAARLEM Op 14 juli 1949 hees burgemeester Cremers de vlag in speeltuin Elba aan de Lucas Meijerstraat, erna was het voor honderden kinderen uit de buurt spelen geblazen. Op 15 juni viert de speeltuin haar 70-jarige bestaan met een buurtfeest.

Willem Brand

In een kinderrijke buurt was de speeltuin een verrijking, hoewel niet iedereen het daar toen mee eens was. Een aantal parochianen van de kerk had liever het plantsoen behouden en hield bij de opening de gordijnen gesloten. En dat terwijl de speeltuin onder patronage van de kerk stond. De afkorting verwijst naar Elisabeth en Barbara.

Vier van de zeven bestuursleden geven een rondleiding. Het dichtst bij het speeltuingebouw staan de toestellen voor de peuters zoals de onlangs geplaatste drakenboot. De laatste aanwinst is een kabelbaan van twintig meter. De oude was erg in trek, maar na tien jaar afgeschreven. Verderop staat het zeeroverskasteel met drie glijbanen. Beide grote toestellen waren een flinke investering, maar de vereniging is financieel gezond.

Er zijn bijna 250 gezinnen uit de wijk lid en doordeweeks maken diverse clubs (klaverjas, aquarel en zilversmeden) gebruik van het gebouw. Besturen is vrijwilligerswerk. Penningmeester Rikkert van Assouw: "Het is een groene open plek in een wijk die best versteend is, het is het waard om energie in te steken". Voorzitter Peter Govers: "Elba zorgt voor binding in de wijk, kinderen en ouders komen hier samen".

Bestuurslid Jacobien Hoogeland kijkt uit op de speeltuin. Zoon Lars (7) is enthousiast over de nieuwe kabelbaan. "Hij glijdt goed, alsof er olie op zit". Zaterdag 15 juni is het groot feest van 12.00 tot 16.00 uur. Straattheater ‘Koning van het bos’ treedt op. Ook zijn er dans- en muziekoptredens van buurtgenoten. Er is nog plek. Opgeven kan via info@speeltuinelba.nl. De speeltuin heeft op vaste dagen als maandag, woensdag en vrijdag een beheerder. De entree voor niet-leden bedraagt 70 cent.

Meer informatie over de speeltuin en het jubileum is te vinden op speeltuinelba.nl.