• Het kleine en verouderde winkelcentrum met vooraan de afhaal Chinees.

    Henk van Ommeren

Spaarndam wil dat Chinees blijft

SPAARNDAM Bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe AH supermarkt in Spaarndam, maakte eigenaar Han Bouwens bekend dat de plaatselijk Chinees niet naar dit pand komt. Omdat zij per 1 juli uit de huidige locatie weg moeten, driegt Spaarndam de afhaal Chinees kwijt te raken. En dat zorgt voor de nodige discussie in het Spaarndamse.

Henk van Ommeren

De afhaal Chinees Nieuw Azië is op dit moment gevestigd in een klein verouderd winkelcentrum aan de Dokter W. Nijestraat. Dit pand is al geruime tijd eigendom van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Volgens wethouder Raymond van Haeften zijn er al lange tijd andere plannen voor dit centrum: “Ongeveer drie jaar geleden is er voorstel gepresenteerd voor woningbouw op de plaats van het winkelcentrum. Deze panden zijn sterk verouderd en er zijn nog maar twee bedrijven actief, terwijl er plaats is voor zes of zeven bedrijfjes. In die periode hebben wij de twee overgebleven gebruikers, de bakker en de chinees, de huur opgezegd. Dat zou per 1 juli 2018 moeten gebeuren. Wij hebben hun dus ruim de tijd gegeven. Wel hebben wij actief mee gezocht naar een oplossing. Drie eerdere alternatieve locaties zijn door hun afgewezen. Nu blijkt de bakker naar het nieuwbouw pand van AH te gaan. De Chinees kon schijnbaar niet tot overeenstemming komen. Zoals het er nu voorstaat moeten beide bedrijven dus per 1 juli weg. Een verzoek van de bakker om totdat de nieuwbouw van AH klaar is, in november, iets langer te mogen blijven is mij niet bekend".

Door deze ontwikkeling dreigt Spaarndam opnieuw een voorziening kwijt te raken. Voor Mark Hofmans en Pim de Jong aanleiding om een petitie te starten: 'Chinees Spaarndam moet blijven'. Na een paar dagen waren er al 781 handtekeningen onder deze petitie gezet. Het is duidelijk dat volgens veel inwoners deze afhaal Chinees moeten blijven. Voor de meesten is het niet belangrijk op welke locatie deze voorziening komt of blijft.