• marisa beretta

Sociaal wijkteam helpt mensen ook individueel

HAARLEM Haarlemmers een steuntje in de rug geven als dat nodig is: dat doen de Sociaal Wijkteams. Petra Klaassen, John Proost en Nancy Dijkstra werken voor het Sociaal Wijkteam in de Slachthuisbuurt, Amsterdamsebuurt en Van Zeggelenbuurt. Hun vaste stek: Het Broederhuis aan het Nagtzaamplein. Petra: ,,We vinden het belangrijk dat nóg meer mensen weten dat we er zijn, en dat men bij ons terecht kan voor allerlei soorten hulp. Iedereen mag bij ons aankloppen, altijd."

Je kunt dus elke vraag stellen aan de Sociaal Wijkteams. ,,Toch gaan de meeste vragen over kleinere en grotere geldzorgen en ook schulden", vertelt Nancy. Ze kijkt daarbij nooit alleen naar de financiën. ,,Het gaat om het totaalplaatje. Soms komt iemand op het inloopspreekuur met een simpele geldvraag, maar blijkt daar een veel groter probleem achter te zitten."

Verder ziet het team veel mensen die moeite hebben met digitalisering. John: ,,Zonder computer en e-mailadres kun je niets meer. Dat is vooral lastig voor ouderen en mensen die minder goed lezen en schrijven. Zij lopen vast in DigiD's, inlogcodes en online formulieren. Het schrijnende is dat je ook daardoor in de schulden kunt komen. Iemand vraagt bijvoorbeeld zorgtoeslag aan, maar doet dat niet goed. Aan het eind van het jaar moet diegene dan soms veel geld terugbetalen."

Op tijd hulp vragen is voor veel mensen moeilijk, merkt het team. Mensen schamen zich of willen anderen niet lastigvallen. John: ,,Iedereen is druk en 'op zichzelf'. Als je geen directe naasten hebt om je te helpen, kun je zomaar vastlopen." Petra: ,,Helpen kan daarom ook zijn: een netwerkje opbouwen. Weer contact leggen met andere mensen. Ook dat kan hier in Het Broederhuis. Verder gaan wij vaak zelf de wijk in. Jas aan met ons logo erop, langs de speeltuin, de pleinen. Zo kom je te weten wat er leeft."

Dat laatste is bijzonder aan de Sociaal Wijkteams, vindt Petra. ,,We begeleiden mensen niet alleen één op één, maar we doen ook opbouwwerk in de wijk. Zo hebben we vorig jaar een sinterklaasviering georganiseerd. Een groot succes! Ook werken we samen met de winkeliers van de Amsterdamstraat." Nancy: ,,Zo'n winkelstraat heeft een belangrijke functie. Mensen komen er elke dag, ontmoeten er elkaar. De ondernemers zien soms als eerste dat het niet goed gaat met iemand. Zij mogen mensen altijd naar ons doorverwijzen. Als het lukt om iemand te helpen en we zien dat diegene weer verder kan: dáár doen we het voor!"


Er zijn acht sociaal wijkteams in Haarlem en ook Zandvoort heeft een eigen team. Kijk voor het wijkteam in de eigen buurt op www.sociaalwijkteamhaarlem.nl/locaties/.