• Bewoner Ton doet een woordje bij de opening.

    Willem Brand

SIG-woningcomplex officieel open

HAARLEM Sinds 8 april wonen in het IJslandpark, in een van de ronde gebouwen, vijftien cliënten van SIG. Ton Visser (59): ,,Mijn grasparkiet Kwiti is al gewend, ik nog niet". Vorige week werd het complex officieel geopend.

Willem Brand

Maar Ton is evengoed heel blij met zijn nieuwe woning, met een eigen woon- en slaapkamer en eigen toilet en douche. ,,Je hebt alles voor je eigen. Daar deden we alles samen". Daar is het klassieke gezinsvervangende tehuis Schalkse Hoek op de Engelandlaan, dat na 35 jaar echt zijn langste tijd had gehad.

In de Schalkse Hoek moesten 26 bewoners het doen met vijftien vierkante meter. Clusterleider Astrid Reulen: ,,Per zes cliënten was er een douche en een toilet. Er waren drie gezamenlijke huiskamers. Soms krijg je de opmerking: wat moeten ‘ze’ met zoveel ruimte. Waarom niet, zeg ik dan. Als je bovenop elkaars lip woont, heb je bovendien veel interactieproblemen. Als de ouders op bezoek kwamen, zaten ze op bed. Nu kan een cliënt zijn ouders ontvangen met een kop koffie in zijn eigen wooonkamer".

,,Vanaf 2005 zijn er plannen", vertelt directeur Jan Kroft, ,,jullie geduld is erg op de proef gesteld. Maar het is lang gewacht en toch gekomen. Gelukkig dat de eerste plannen niet zijn gerealiseerd, er was sprake van het bouwen van torenflats waarbij SIG-cliënten over de verdiepingen verspreid zouden worden. De tijd heeft dus in hun voordeel gewerkt. We zijn heel blij met Pré, die met ons heeft meegedacht". Pré Wonen-directeur Anke Hutjens: ,,We vonden dat er ook goede huisvesting voor mensen van SIG moest komen, onze missie is niet voor niets: iedereen een fijn thuis".

Een fijn thuis is het zeker, vinden de bewoonsters Lia en Kelsey. Of ze ook willen helpen in de tuin? Nee, zegt Lia, ik werk 36 uur per week, het weekeinde is voor mezelf. De tuin, zegt Astrid Reulen, zal door onze eigen groenploeg worden bijgehouden. In november zullen er bomen worden geplant. En Ton? Die is net begonnen met een kookcursus. Vriendin Nancy is benieuwd.