• Deze versie van Scrooge blijft zo dicht mogelijk bij het origineel

    Eigen Foto

Scrooge wordt visueel spektakel

HAARLEM In het jubileumjaar van Stadsschouwburg Haarlem mag een nieuwe versie van Scrooge, gebaseerd op 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, niet ontbreken. Van 1 december tot en met 6 januari voorziet de Haarlemse toneelgroep Het Volk en theaterontwerper Rieks Swarte het bekende verhaal van een nieuw jasje. Dit visuele kerstspektakel wordt zestien keer opgevoerd in de schouwburg.

Voor regisseur Javier López Piñón was het meteen duidelijk: deze versie van Scrooge moest zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. ,,Dickens was een zeer geëngageerde schrijver, hij leefde in de Victoriaanse tijd, op het toppunt van de industrialisatie. Die bracht niet alleen maar welvaart, maar ook schokkende armoede. Daar schreef hij over. Wij wisten meteen: er is nog steeds veel ongelijkheid in de wereld. Dus we willen geen vermaak van lang geleden à la Anton Pieck. Er zijn andere dingen aan de hand en daar moeten we onze ogen niet voor sluiten."

Aan toneelschrijver Don Duyns, in Haarlem geboren en opgegroeid, was de schone taak om het engagement van Dickens te paren aan een ludieke familievoorstelling. Duyns is onder andere bekend van 'Woef Side Story' en 'Snorro!' Hij maakte er een nieuw verhaal om Scrooge heen. Twee oude mopperkonten, Beuk en Hout – Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver van Het Volk – runnen een theater. Ze willen A Christmas Carol van Charles Dickens opvoeren en houden daarvoor audities. Maar de nieuwe generatie, met 'spoken word' audities en Braziliaanse liedjes voldoet op zijn zachtst gezegd niet helemaal aan hun wensen. Dus besluiten de mannen, omdat ze vinden dat het Haarlemse publiek recht heeft op een 'hartverwarmende kerstgeschiedenis vol poedersuiker en neoromantiek', zelf maar op het toneel te gaan staan om het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge voor het voetlicht te brengen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het is een voorstelling vol grappen geworden, die heel goed past bij de droogkomische acteurs van Het Volk. Rieks Swarte heeft er visueel helemaal zijn eigen, gerenommeerde draai aan gegeven, zodat het een vernuftig spektakel is geworden waar de verbeeldingskracht van af spat. Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.theater-haarlem.nl.