• Gemeente Haarlem
  • Gemeente Haarlem

Scholendag Haarlem Plastic Vrij

HAARLEM In de Philharmonie vond maandag 22 januari een themadag over plastic zwerfafval en plastic soep plaats. Deze dag over het probleem, de gevolgen én de oplossingen van plastic zwerfafval, werd georganiseerd in het kader van de campagne Haarlem Plastic Vrij. Er deden zo'n 750 leerlingen van groepen 7 en 8 mee.

Om te onderzoeken hoe ze Haarlem schoner en meer plastic vrij kunnen maken, kregen de kinderen een voorstelling en een workshop met acteurs van Stichting Milieubende aangeboden. Na afloop van het programma in de Philharmonie liepen de kinderen door een prachtige zeetunnel waar een zeemeermin en de god van de zee, Poseidon, de kinderen uitzwaaiden. In de tunnel mochten de kinderen hun wens of idee voor een schone stad en een schone zee ophangen, die ze op een vis hadden geschreven. Zo hingen er vissen met beloftes op 'Ik zal plastic oprapen' en met ideeën als 'Een hele grote zeef door de oceaan halen op een plek waar geen vissen zijn'. Jelle uit groep 7 van de Peppelaer wil 'een wedstrijd wie het snelst zijn buurt plasticvrij kan maken'. En Nina uit groep 8 van Ter Cleeff denkt aan 'boten met grote stofzuigers aan de onderkant die gaan zorgen voor een schone wereld met helderblauw water'. De laatste groep kinderen, van basisschool De Kring, ging samen met de wethouder voor duurzaamheid, Cora-Yfke Sikkema, de directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Roxane van Acker en de directeur van de Stadsschouwburg, Jaap Lampe, hun wensen formuleren en in de tunnel ophangen.

Haarlem Plastic Vrij ging 8 september 2017 van start. Diverse instanties zetten zich in voor een plastic vrij Haarlem en brengen een beweging op gang om de inwoners van Haarlem bewust te maken van plastic afval.