• Op de Landelijke Opschoondag hebben de deelnemers, Supporters van Schoon, zoveel mogelijk rommel en zwerfafval opgeruimd.

    Sutiah van Netten

Samen rommel opruimen tijdens de Opschoondag

HAARLEM Tijdens de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart zijn overal in Nederland acties en initiatieven ondernomen om Nederland een stukje schoner te maken. Ook in Haarlem gingen de Supporters van Schoon gewapend met een prikstok en groene afvalzakken fanatiek aan de slag om zoveel mogelijk rondslingerend plastic, rommel en zwerfafval op te ruimen. Dit gebeurde zowel van de kant af als vanaf het water.

Het IVN, Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid, afdeling Zuid-Kennemerland en Kanovereniging Trekvogels aan de Spaarndamseweg organiseerden samen een opruimactie om plastic en zwerfafval op te ruimen van de oevers van het Spaarne en de Jan Gijzenvaart met een landploeg en een waterploeg. Na de nodige instructies gingen de circa dertig deelnemers in kleine groepjes op pad.

De initiatiefnemers Jan - Willem Doornenbal en Frits Steijnmann zijn allebei lid van zowel het IVN Zuid-Kennemerland als de kanovereniging. ,,We zien dat er veel troep in het water en langs de kade ligt, daar wilden we wat aan doen. De Landelijke Opschoondag is een goed initiatief om Nederland schoon te houden", aldus Doornenbal. Het echtpaar Jan Willem en Lidy Gulickx is erg geschrokken van de grote hoeveelheid rommel dat ze aantroffen. ,,Het lijkt hier af en toe wel een kleine stortplaats. Zoveel troep ligt er. Het is schrikbarend", aldus meneer Gulickx.

Meneer Gulickx vertelt verder: ,,We hebben van alles gevonden zoals grote stukken piepschuim, een halve airconditioning, een volle jerrycan met een onbekend substantie erin en een stapel oude kranten." Iets verderop zijn Stella en Brenda van Maris druk bezig met rommel uit het Spaarne te vissen. Dochter Brenda haalt hierbij moeilijk uitziende manoeuvres uit. Is ze altijd zo fanatiek met opruimen? ,,Als ik rommel zie, dan probeer ik dat wel te pakken. Ik vind het gaaf om een bijdrage te kunnen leveren aan een schonere omgeving", vertelt Brenda lachend. Maar het is niet alleen rommel wat de dames tegenkomen. ,,We zagen net een dood dier aan de oever liggen, maar dat ruimt de natuur gelukkig zelf op", aldus moeder Stella. Aan het einde van de opruimactie zijn dertig volle vuilniszakken verzameld.