• Archief

Ruim 33 auto-inbraken per dag in Noord-Holland

HAARLEM Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. In de provincie Noord-Holland werd het vaakst in auto's ingebroken. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie. Dat komt neer op 33 auto-inbraken per dag in Noord-Holland. 

Afgelopen jaar vonden er in totaal 12.215 auto-inbraken plaats in Noord-Holland. Van alle auto-inbraken vonden er 7576 plaats in Amsterdam. Hiermee was Amsterdam goed voor 62 procent van alle auto-inbraken in Noord-Holland en 14 procent van alle auto-inbraken in Nederland. Daarnaast werden er in Noord-Holland 2899 auto's gestolen in 2018. 

In de Haarlemse regio zijn de inbraakcijfers gelukkig een stuk minder 'indrukwekkend'. In Haarlem werd 663 keer ingebroken in een auto, in Bloemendaal 79 keer, in Zandvoort 53 keer en in Heemstede 64 keer. 

De meeste Nederlandse gemeenten noteerden afgelopen jaar minder auto-inbraken. In veertien Noord-Hollandse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Uitschieters waren het -naast elkaar gelegen- Heemskerk en Uitgeest, waar bijna twee keer zoveel auto-inbraken waren als in 2017. In Haarlem was een stijging van 14 procent te zien, ook in Heemstede steeg het aantal inbraken met 14 procent. In Zandvoort en Bloemendaal daalde het aantal auto-inbraken met respectievelijk 7 en 10 procent. 


Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto's worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio's, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.